Водещи новини Образование

Емоционална вечер събра приятелите на Гимназията по туризъм в Добрич

Много приятели и партньори посрещна екипът на Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич. Сред гостите на празника бяха  бивши възпитаници на учебното заведение, някои пристигнали от чужбина, специално за случая. Мнозина от тях вече са утвърдени имена в туристическия бранш – управители на ресторанти и хотели, главни готвачи, собственици на фирми.

Гости на празника бяха народният представител Даниела Димитрова, кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, зам.-областният управител Живко Желязков, общински съветници, финансовият експерт от МОН – Гинка Няголова, ст. експертът професионално образование към РУО Добрич – Калоян Койчев, бивши учители, родители.

Четвъртият  годишен бал на гимназията премина под наслов „Заедно преди, сега и в бъдеще“. Настоящите ученици също активно се включиха в изисканото събитие – още от посрещането на гостите от хостесите от 12 „а” клас с ръководител Камелия Радева, до подготвянето и зареждането на залата на ресторант „България” от ученици  от  11 и 12 класове с ръководители инж. Ивелина Георгиева и инж. Диана Иванова.

Директорът на гимназията инж. Нели Апостолова направи ретроспекция на многобройните успехи на учениците от ПГТ „П. К. Яворов”, които основателно дават повод за гордост.

Сред тях са успехите на Елеонора Ангелова, ученичка в ДОМИНО-паралелката за готвачи, която победи в конкурса „Аз готвя най-добре“ и спечели трето място в Състезанието за най-добър млад готвач, организирано от МОН. Ученички от гимназията спечелиха първите места в категорията „Най-добър млад сладкар” в конкурса „Най-добър готвач на годината на БХРА” – в категорията първо място зае Неше Неждет, а второто бе за Николета Енчева. Силвена Николаева стана първа на Националното състезание по барманство в категория „Монин джуниър” и предстои да представя страната ни на световното първенство по барманство в Париж.

Патриотично присъствие пък имаха сътворените от учениците по повод Националния празник 3 март – кекс в цветовете на трибагреника и войнишка храна, презентирана по съвременен начин. Залагат на здравословното и при коктейлите – с джинджифил, с цвекло и нар, или пък с краставица и нар по рецепти на преподавателката Диана Иванова, която учи младежите и как да приготвят кафе по модерен начин.

За първи път се проведе производствена практика на десетокласниците от специалност “Готвач” от паралелката с дуално обучение, която бе в курорта „Албена”. За 15 от учениците на Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов “ в Добрич производствената практика бе в курорта Пуерто де ла Круз, Тенерифе. Подготвя се следващата група, която през септември 2019 г. отново ще има практика има.

Инж. Апостолова подчерта и многобройните успехи на спортистите от училището – по волейбол, баскетбол, шахмат, които също жънат много награди. Най-новата е първото злато за България на европейското първенство по вдигане на тежести за младежи и девойки, донесено от ученичката от гимназията Даяна Димитрова. Директорът припомни и успешното сътрудничество с карате клуб „Самурай”.

За 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, по идея на училищното настоятелство, бе монтирано художествено осветление на фасадата на гимназията в цветовете на националния трибагреник. В началото на новата учебна година по идея на бившия възпитаник на ПГТ и настоящ общински съветник ВМРО дари барелеф на патрона на гимназията Пейо Яворов, който е монтиран на фасадата. Сега учениците са в надпревара за най-хубав венец, като всяка седмица различен клас изработва венец, който се полага пред барелефа.

Тези и още много успехи на възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм предизвикаха заслужените аплодисменти на присъстващите. Последваха и много изненади, които да стимулират младежите в тяхното развитие.

Три стипендии от по 750 евро бяха предоставени от ръководството на Висшето училище по мениджмънт на ученици от гимназията, които искат да продължат образованието си там. Председателят на фондация „Духовност”  Юлияна Гианти връчи сумата от 2000 лева за първия номиниран за стипендията „Ученик за пример”, която училището учредява.

Много емоционална изненада поднесе Веселин Недков, дипломирал се преди десет години, който специално бе долетял от Кипър, за да изненада класния си ръководител Наталия Петрова и да й благодари с огромен букет.

Вечерта продължи с още много прекрасни изненади, приятни емоции и добро настроение, за които допринесоха талантите на арт център „Палитра”, студиото за поп рок изпълнители „Сарандев”, мажоретен състав от Балчик, както и фолклорна формация „Веселчани“.

Домакините бяха организирали благотворителен базар и томбола с много прекрасни сувенири, които носеха отпечатъка на престижното учебно заведение. Много емоции предизвика и интересна игра, в която участниците бяха предизвикани да познават различни вкусове. И, макар победител да не бе излъчен, подобаващи подаръци имаше за всички.

Вечерта продължи с много добро настроение и много български фолклор, с кръшните хора, на които се хванаха домакини и гости.

Най-емоционални бяха срещите на бивши и настоящи възпитаници, учители, приятели, както и установените нови приятелства, обединени от една кауза – Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов” – Добрич и нейните талантливи ученици.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *