Общество

Начало на последен етап от акция “Зима” на Пътната полиция

От днес е в ход последният етап от Акция “Зима” на Пътна полиция, под мотото „Безопасно шофиране през зимата”, информираха от ОД на МВР.

Днешният 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници на моторни превозни средства – жертви на пътя.

В периода от дните до края на месец ноември, дейността на пътните полицаи ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, както и над поведението на водачите.

Пътна полиция се обръща към всички участници в движението по пътищата с апел да бъдат внимателни и отговорни към себе си и към останалите на пътя.

Препоръки към водачите:

 • 1) Преди пътуването прегледайте основно изправността на автомобила си и неговата готовност за движение при зимни условия! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подходящи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
  Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!
 • 2)  Движете се с разумна скорост!
 • 3) Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач!
 • 4) Винаги поставяйте предпазните колани!
 • 5) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол!
 • 6) Пътуването трябва да е добре планирано! Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния! Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени.
 • 7) При заснежена и заледена настилка, управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно.
 • 8) При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.
 • 9) Заредете мобилния си телефон и задължително вземете със себе си зарядно устройство. А, ако имате старо мобилно устройство, заредете го и го вземете като резерв.

Преди всяко зимно пътуване се осведомете предварително за прогнозата за времето и следете информацията за пътната обстановка!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *