Здраве Общество

Отличиха приемна майка и социален работник от Добрич като “Спасители на детството” 2018

Приемен родител и социален работник от област Добрич са отличени с диплом “Спасители на детството” по време на церемония в София, организирана от Националната асоциация за приемна грижа, информираха от пресцентъра на Община Добрич.

Славка Михнева  от с. Паскалево и социалният работник в отдел „Закрила на детето” в Добрич Живка Балчева са двете жени, дали добър начален стар в живота на деца и пример за приемствена грижа.

Славка Михнева  от с. Паскалево, община Добричка, която е приемен родител по Проект “Приеми ме 2015” към “Областен екип по приемна грижа” – Добрич, получи  диплом за принос в развитието на приемната грижа “Спасители на детството”. Славка Михнева е приемен родител от 2014г. и до момента е отгледала в семейството си 4 деца, три от които вече са осиновени и са намерили своето семейство.

На церемонията със същия диплом беше отличена и Живка Балчева-  дългогодишен социален работник в Отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” Добрич.

Националната асоциация за приемна грижа е единствената българска неправителствена организация, учредена от приемни родители и професионалисти, които вярват, че за хиляди деца без родителска грижа в България най-добрата алтернатива за живот извън институция е приемното семейство.

Събитието по връчване на награди “Спасители на детството” се провежда за трета поредна година.

По време на тазгодишата церемония, четирима приемни родители са получили приза за принос в приемната грижа „Спасители на детството“. Събитието се организира от Националната асоциация за приемна грижа с подкрепата на А1 България.

Приз “Спасител на детството” 2018 беше връчен на приемната майка Ренета Петрова от София, след като нейната приемна дъщеря влиза в дома ѝ кризисно, поради кончината на предишната и приемна майка. Малката принцеса е със специални образователни потребности и съпътстваща диагноза – детска церебрална парализа. През двете години, в които са заедно, момиченцето преодолява своите образователни трудности и започва първи клас.

Вилена Иванова от Видин е наградена със специалното отличие, заради грижата си за дете, което при постъпването в приемното семейство, е на 8 месеца и тежи 4 кг.

Мара Ангелова от Карнобат – третата отличена приемна майка, преди да стане приемен родител е работила 10 години като социален работник и като педагог в дом за изоставени деца с увреждания. Мара е отличена за своята инициативност, за това, че сплотява приемните родители и че е открита в комуникирането на проблемите.

Приемната майка Иванка Милева от Пловдив е наградена с приза „Спасители на детството“ за усилията, които инвестира в грижата за трудни деца, част от които и тийнейджъри.

Семейство Янкулови от Хасковско са номиринани в категорията „Осиновители – спасители на детството“. Двамата приемни родители, които са станали осиновители в последствие на част от приемните си деца, имат родно дете на 12 години. Като приемно семейство през годините сем. Янкулови са отгледали шест деца. Към момента осиновителите се грижат като приемни родители за момченце на един месец с положителна проба за Васерман.

Специално отличие получи приемната майка Кина Рашева, един от първите приемни родители в страната. Заедно със съпруга си Атанас приемат в дома и сърцето си 4 приемни деца. И четиримата са пълнолетни, завършват средно образование, а единият от тях – и висше. Въпреки, че вече са на пределна възраст, не се отказват и влагат всички сили, в това да дадат добър старт и образование и на последния младеж. „Когато си тръгнем от този свят, няма да има значение какви дипломи, признания и имоти имаме, а само колко добро сме направили“, казва за своята работа леля Кина.

Специално отличие бе връчено посмъртно на социалния работник Светлин Симеонов от Плевен, който има изключителен принос към децата.

Социалният работник Светла Димитрова получи отличие за своята вдеотдайност към каузата и приемната грижа.

Три социални центъра за деца – Общностния център в Ямбол и комплексите за социални услуги в Пловдив и Монтана бяха отличени за съпътстващата си подкрепа към приемните родители, както и за това, че развиват приемничеството в своите региони.

Две детски организации бяха отличени с приза „Спасители на детството“. Фондация “Надежда и домове за децата” заради всеотдайността и грижата им към децата в бедност, както и за подпомагането на приемните родители на новородени и деца с увреждания с материални дарения. УНИЦЕФ – България получи приза за своя принос в системното развитие на приемната грижа чрез създаването на първия областен модел по приемна грижа.

За своята подкрепа към приемната грижа „Спасител на детството“ стана и община Смолян.

Компанията БУЛМАГ получи награда за своята подкрепа към приемната грижа и към децата в приемни семейства.

В рамките на специалното събитие Националната асоциация за приемна грижа отбеляза деветия си рожден ден и Деня на приемния родител.

източник: Националната асоциация за приемна грижа

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *