Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Съдът във Варна гледа днес делото за добива на газ в Генерал Тошево

За днес от 11,30 часа е насрочено открито съдебно заседание по делото по жалба на компанията „Русгеоком-БГ” ЕАД срещу решението на екоинспекцията във Варна, с което бе отхвърлено намерението на компанията да добива газ в Добруджа. На последното съдебно заседание в Административен съд – Варна бяха приети представени до момента доказателства и бяха изслушани становищата на страните по исканата от жалбоподателя комплексна експертиза, съобщиха от съда. Съдът определи десетдневен срок на страните за окончателно уточнение на задачите за експертизи, във връзка със засегнатите от ДОВОС компоненти на околната среда, поискани с жалбата, както и за представяне на предложения за вещи лица от съответната специалност.

Според граждани, битката срещу намеренията на “Русгеоком” предстои

На страните бе даден срок за становище по представени допълнително доказателства.  В следващото съдебно заседание ще бъдат окончателно определени задачите за експертизи и вещите лица. По време на заседанието днес се очаква да бъдат определени експертите по тройна съдебна техническа експертиза и да бъдат формулирани точните въпроси към тях.

Призоваха Община Добрич да поиска да е страна по делото за добив на газ в Добруджа

Делото е от голям обществен интерес тъй като става въпрос за инвестиционно намерение за добив на газ в района на Генерал Тошево. То е образувано по жалба на „Русгеоком БГ“ ЕАД против Решение по оценка за въздействието върху околната среда  на Директора на РИОСВ – Варна, с което не е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ. В референдум, проведен през миналата година 97 процента от местните хора се обявиха категорично против добива. Община град Добрич да се запознае детайлно с документацията по административно дело 1060/2018 г. По описа на Административен съд – Варна и, ако юристите й приемат, че е налице правен интерес, да поискат Общината да бъде конституирана като страна по делото. Това предложение дойде, след изслужването в зала на инж. Иванка Казакова от инициативен комитет „За чиста България“. Тя е един от тримата граждани, конституирани като заинтересовани страни по делото.
c