Водещи новини Крими

Марешки и двамата депутати от “Воля” обвинени в изнудване на аптекари от Добрич

Шестима народни представители ще трябва да останат без имунитет, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това, за да може срещу тях да започне наказателно производство. Двама са от БСП – Елена Йончева и Георги Михайлов, трима от “Воля” – председателят Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова, която беше водач на листата на “Воля” от Добрич, но влезе от Стара Загора, както и един от ГЕРБ – Борис Кърчев.

Тримата от “Воля” са с повдигнати обвинения е за изнудване. От една година те са със свален имунитет заради този случай, но сега се добавя и обвинение за сговор за набавяне на имотна облага. За всяко едно от тях е нужно отделно решение, съобщава “Капитал”.

Разследването е на Окръжна прокуратура – Варна и е образувано през декември 2014 г. по обвинения за изнудване на седем собственици на аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София. Престъпленията са били извършвани в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. от Марешки самостоятелно или в съучастие с другите двама, а целта е била със заплахи да се принудят собствениците да прехвърлят своите аптеки на сегашния председател на “Воля” или да прекратят дейността си.

Веселин Марешки, който е и зам.-председател на Народното събрание, коментира в четвъртък в парламента, че за разлика от миналия път, този път тримата най-вероятно няма да се откажат от защитата си по свое желание. В такъв случай ще трябва да се свика парламентарна комисия, която да разгледа казуса. Марешки ще мине трети път през тази процедура, първият път имунитетът му беше свален заради случай на побой и рекет срещу общински съветник от Варна.

Останалите трима депутати са все още само разследвани. Според говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова е възможно нито един от тях в крайна сметка да не получи обвинение. Но, за да продължи събирането на данни и доказателства е нужно те да нямат имунитет, защото ще се стигне до разкриване на данъчна, осигурителна и банкова тайна.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *