Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

За страховете, изкуплението и драматизма в живота разказва Галин Никифоров в книгата си "Тяло под роклята"

По време на премиерното представяне на своя най-нов роман "Тяло под роклята", Галин Никифоров сподели част от многопластовото съдържание в последната си творба. Срещата на добричката публика с автора се състоя в Огледална зала "Нели Божкова". Двама от най-изявените поетични корифеи на Добрич - Сашо Серафимов и Драгомил Георгиев, също споделиха мисли, свързани с творческите особености на автора на "Тяло под роклята". Драгомил Георгиев: Да, в романа може да се улови и присъствие на елемента за третия пол, за различната ориентация. При Галин Никифоров се наблюдава осъзнат стремеж да се уловят нюансите, изграждащи по-различните хора - онези, които биват разглеждани като особени, а в същото време са същите, но със своето многопластово богатство.

Галин Никифоров с премиерно представяне за Добрич на романа “Тяло под роклята”

Галин Никифоров: С определени цитати които съм използвал в романа, опитвам да онагледя своето идейното послание към читателя. Подбрал съм няколко, за да споделя сега с Вас:
  • От Силвия Плат - "Това са усамотените бавни грешки, които убиват, които убиват, които убиват" Този, макар и фрагментиран цитат, ми даде стимул да напиша нещо подобно, което присъства и в книгата ми - драматичните епизоди, наситени с много мъка, тъга и дори насилие.
  • От Майкъл Кънингам - "Ние мъжете сме изплашените - онези които оплитат конците, притеснените. Ако се правим на недоверчиви или на мъжаги, то е защото подозираме, че сме сбъркали по един дълбок и неизмерим начин, по който жените не бъркат. Начинът по който играем ролите си ни проваля, а нашите пороци и привички са смешни. Когато се изправим, за да се представим пред райските порти, грамадната чернокожа жена, която ги пази, ще се разсмее  гръмогласно на вида ни, не само защото не сме безгрешни, но защото наистина нищичко не разбираме от наистина важните въпроси. Ние мъжете, винаги можем да израстнем ако се учим от жените край нас. Проблема ни е, че се страхуваме да не ни помислят за по-женствени, а истината е, че ако се вглеждаме в тях и се учим от тях, можем да станем много по-цялостни."
Писателят Галин Никифоров е възпитаник на ПМГ „Иван Вазов“ и живее в родния си град Добрич. Автор е на шест романа, за които е бил многократно номиниран на различни конкурси и е удостояван с големи литературни награди. През 2011 г. за романа му “Лятото на неудачниците” е отличен с наградата “Български роман на годината”. През същата година печели и наградата “Елиас Канети” с друг свой роман – “Къщата на клоуните”. По новелата му „Нощта на мечтите“ е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов. Романа "Тяло под роклята" беше издаден от "Сиела", в края на месец септември и може да бъде намерен в книжарниците в цялата страна.
c