Водещи новини - дясно Общество Тервел

Авторът на първия паметник на Хан Тервел с поздравление до Община Тервел

Писмо от скулптора Валентин Старчев, автор на паметника на Кан Тервел в едноименния добруджански град е получено в местната администрация.
В него се казва:
„Уважаема г-жо Илиева,
Изпитах истинско удоволствие, прочитайки Вашето писмо, с което ми съобщавате и каните на среща – разговор „Кесарят Тервел – познат и непознат“ посветена на 1300-годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол през 718 г.
Това Ваше начинание кара всички ни да се чувстваме горди, че в нашата дълголетна история имаме владетел, с който можем само да се гордеем. Изпитвам и аз това чувство като автор на паметника на Кан Тервел в града, носещ неговото име.
Вълнението ми беше голямо, когато ми бе възложено да проектирам и изработя паметника на Кан Тервел. това беше един от най-отговорните паметници, които съм съградил и творческата ми амбиция се увенча с успех. Както Вие отбелязвате в писмото-покана, това бе първият паметник на великия владетел Кан Тервел.
Радостен съм, че тържествено ще отпразнувате тази изключителна за нашата история дата. Искрено съжалявам, че не мога да присъствам на това тържество заедно с гражданите на гр.Тервел и гостите, които сте поканили. Убеден съм, че това тържество ще бъде на високо културно-историческо ниво и ще бъде достояние чрез медиите на целия български народ.
Поздравявам Вас и гражданите на гр.Тервел, че живеят в града носещ името на великия държавник и воин Кан Тервел.
Сърдечни поздрави и успешна работа.
Проф. Валентин Старчев”

Първият паметник на хан Тервел е открит преди …25 години в Тервел

Първият паметник на хан Тервел у нас е открит преди 25 години в Тервел. Автори са Валентин Старчев и арх. Владимир Роменски.
Община Тервел приема името на гордия български владетел през 1942 година. През 1993 година е построен паметник на хан Тервел в центъра на града, изработен от проф.д-р Валентин Старчев. Той произхожда от виден резбарски род. Завършва ВИИИ „Николай Павлович“ (Художествената академия) в София през 1959 г. в класа на проф. Марко Марков. Работи в много жанрове на изобразителното изкуство, но е известен най-вече с монументалната си пластика. През 1961 г печели ІІ награда на І-та младежка изложба с композицията – „Борци“, откупена от Русенската галерия. От 1964 г. преподава моделиране в катедра „Рисуване“ на Архитектурния факултет във ВИАС, доцент (1976) и професор (1982). От 1985 г. е ръководител на катедра „Рисуване и моделиране“. Член на Управителния съвет на Съюза на българските художници от 1979 г.
Творчеството му обхваща кавалетна скулптура, декоративни и монументални композиции в синтез с архитектурата, портрети, ордени, монети.
Автор е на много паметници и монументални творби, сред които паметникът „1300 години България“ пред НДК в София (1981), паметника на хан Тервел – гр. Тервел, Паметник „Раненият Пегас“ в памет на загиналите български писатели пред СБП, София, Паметник на Пенчо Славейков (бюст) – гр. Брунате, Италия, Паметник на Капитан Петко войвода (бюст) на Алеята на Гарибалдийците в Рим, Паметник на митрополит Методи Кусев – гр. Стара Загора, Паметник на Васил Левски (бюст) – гр. Цариброд (Димитровград), Сърбия и други.
Негови кавалетни творби са в галерии в цял свят, включително притежание на Ватикана, кралската сбирка в Мадрид и др.
В колектив Старчев е автор на монетата „Св. Климент Охридски“ и на ордените „Стара планина“ и „13 века България“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *