Здраве Шабла

От 11 взети проби за Африканска чума в района на Шабла – няма положителни

На проведена на 5 ноември, в кабинета на кмета на община Шабла, работна среща по проблемите с разпространението и превенция за Африканска чума по свинете, е било докладвано, че от всички 11 изпратени до момента проби от диви и домашни прасета на територията на община Шабла – нито една не е положителна., информираха от пресслужбата в Община Шабла.

Срещата е била инициирана и водена от кмета на община Шабла г-н Мариян Жечев, като на нея са били обсъдени мерките за ограничаване и ликвидиране на болестта, посочени в заповедта. Мнението, изразено от представителите на ловно-рибарските дружинки е, че ще срещнат сериозни трудности при:

  • индивидуалното идентифициране на труповете на отстреляните диви свине
  • съхраняването на мъртвите животни при хладини условия до получаване на резултатите от пробите, изпратени до Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарномедицински институт  за изследване на чума

По останалата част от мерките в заповедта на БАБХ,  участниците в срещата са изразили готовността си да работят съвместно за спазването им.

Проведената работна среща е организирана във връзка със Заповед № РД-11-2218 от 01.11.2018 г. на Изпълнителния директор на  Българска агенция по безопасност на храните, с която е обявено първично възникнал случай на болестта Африканска чума при диво прасе, открито в землището на с. Българево, община Каварна, област Добрич.

В срещата са участвали – ръководството на ЛРД в Шабла, председателите на ловно-рибарските дружинки по населени места, Д-р Ноева – официален ветиринарен лекар в община Шабла.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *