Общество Регионални - начална Шабла

Мариян Жечев: Съдът ще реши за обвинението на прокуратурата

Съдът ще реши – така лаконично кметът на Шабла Мариян Жечев коментира съобщението от прокуратурата днес, че е предаден на съд за престъпление със средства от фондовете на Европейския съюз.

Според официалното съобщение от Апелативна прокуратура – Варна, кметът на община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич. Делото е за престъпление със средства от фондовете на Европейския съюз и е насрочено за разглеждане на 6 декември тази година в Добричкия окръжен съд.

От държавното обвинение поясняват, че в заявка за окончателно плащане по проект кметът представил като изпълнени дейности, които не били извършени от избраната фирма-изпълнител ДЗЗД „Шабла спорт 2015“. Целта била да се получат средства в размер на 525 488 лева без ДДС, предоставени от фондовете на Европейския съюз. По проекта е трябвало да бъдат изградени стадион, помощно игрище, игрище за волейбол, баскетбол и тенис, водна площ за гребни спортове, паркинг, ограда, вертикална планировка, обслужваща сграда с трибуни, СОТ и пожароизвестителна система. Някои от вече платените дейности и към момента не са изградени, посочват още от прокуратурата. По делото са назначени 2 експертизи, разпитани са десетки свидетели. Твърди се, че са причинени имуществени вреди се изчисляват на 267 836 лева.

Става въпрос за проектРазвитие на спорта в община Шабла – реконструкция и доизграждане на стадион и парков комплекс в гр. Шабла, община Шабла”. Първа копка по него беше направена през март 2015 г. при предишния кмет проф. Райна Бърдарева. Проектът се финансира по договор с МЗХ по Програмата за развитие на селските райони и бе на стойност 5 539 842.лв. без ДДС. Срокът за изпълнението му беше 4 месеца.

Проектът предвиждаше доизграждане на стадион, изграждане на игрища за футбол, минифутбол, волейбол и баскетбол, петанк, тенис корт и трибуни за зрители, обособяване на зона за тенис на маса на открито, скейт парк, фитнес на открито и съоръжения за катерене и др. Изпълнител на строително-монтажните работи по проекта бе ДЗЗД “Шабла Спорт 2015”, обединение между “Теракоминженеринг” ЕООД, Пловдив и “Динамик Ресурс” ООД.

Припомняме, че през март 2016 г. строители протестираха пред сградата на Общината в Шабла заради неизплатените суми за свършена от тях работа на стадиона в Шабла. Тогава протестиращите – подизпълнители и доставчици на услуги от Шабла и Каварна, заявиха, че имат да получават общо 300 000 лева от “Теракоминженеринг” ЕООД . Работници към три фирми от Каварна блокираха международния път Шабла- Дуранкулак.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *