Култура Тервел

Заключителни прояви от честването на 1300-годишнината от победата на кан Тервел

Последните две прояви от програмата на Община Тервел за честване на 1300 годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при стените на Константинопол ще се състоят на 6 ноември. Планирани като повод да почувстваме гордост от славната българска история в деня на народните будители, те ще се проведат след ваканцията на учениците и учителите, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

На шести ноември в 14:30 часа в зала Кан Тервел на общинския музей ще започне тържествена програма за награждаване на отличените участници в общинския конкурс „Кесарят Тервел – познат и непознат“. Той има две направления – „Литературно творчество“ и „Изобразително и приложно изкуство“. Във всяко от направленията има възрастови категории – общо 9. Наградите са парични – по 100 лева за класираните на първо място в съответната категория, 70 лв. за второ място и 50 за трето.

Оценени са общо 76 творби сред които юбилеен училищен вестник, очерк, есета, стихове, пана от вълна, керамични пластики, рисунки.

В 17:30 часа пък Зала“Кан Тервел“ ще посрещне следващите си гости – хората, дошли да гледат авторската среща на тема „Кан Тервел в научната и художествената литература“. Участници в събитието са историците проф. Георги Атанасов и проф. Казимир Попконстантинов и писателят Емил Димитров.

Проф. Георги Атанасов и проф. Казимир Попконстантинов са историци и археолози, с много познания и интереси , свързани с ранното средновековие – времето, в което е живял Кан Тервел. Понастоящем двамата учени са научни ръководители на археологическите проучвания, които се провеждат от общините Тервел и Крушари и РИМ Добрич – съответно на крепостите Палматис (Община Тервел) и Залдапа (Община Крушари).

Емил Димитров е автор на радващия се на голям читателски интерес роман “Кан Тервел – кошмарът на Халифата”. Произведението е документално-исторически роман. Авторът Емил Димитров е роден през 1954 г. в град Добрич. Има висше военно и юридическо образование.

Модератор на авторската среща ще бъде преподавателят по история от гр.Тервел Стойка Жекова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *