Култура

Татяна Иванова и Живко Марков са индивидуалните носители на наградите за духовност в Добрич през 2018 г.

На първи ноември, на официална церемония в Огледална зала “Нели Божкова” бяха връчени Годишните награди на Община Добрич в областта на духовната култура за 2018 година.

Лично кмета Йордан Йорданов, удостои с отличия всеки един от номинираните общественици и институции.

При определяне носителя на наградата за млад творец през 2018 година, комисията е била единодушна в решението си, отличието да се присъди на Татяна Иванова – ученичка на Езикова гимназия “Гео Милев”, автор на поетични текстове, музикант. Наградата се връчва за обещаващия поетичен дебют, за разностранна дейност в сферата на сценичните изкуства, за създаване на позитивна среда и нагласа сред младите хора.

Индивидуалната награда “Добрич”, беше връчена на Живко Марков – специалист в Регионален исторически музей Добрич. Наградата се присъжда за съхраняване и популяризиране на модерното културно наследство на Добруджа.

 

“Искам да благодаря на комисията, присъдила тази награда, да благодаря на моите колеги, които са ме номинирали, макар да го направиха без мое знание. Благодаря Ви! Възприемам се като една малка гайка, като елемент от машината, наречена Регионален исторически музей Добрич. В тази връзка, приемам отличието като оценка за работата на целия музей. Сърдечно благодаря на своите колеги в музея, за тяхната всеотдайност в работата и за тяхното добро отношение. Благодаря на всички Ви и честит Ден на народните будители!”, каза развълнуваният носител на тазгодишната индивидуална награда.

Колективна награда “Добрич” беше присъдена на Драматичен театър “Йордан Йовков” Добрич, за превръщането на театралната традиция в съвременен културен код за общуване и осмисляне на съвремието.

“Уважаеми добруджанци, приемам тази награда с удоволствие и признателност към всички Вас. Театъра е Ваш, добруджанци! Тази година, той навърши 90 години, благодарение на Вас. Вярвам, че ще го съпроводите до неговата 100-годишнина. Тази награда я приемам като признателност към работата на моите колеги, за тази 90-годишнина, която е една преклонна възраст за театъра. Смятам, че съвременните будители са честта и гордостта на нацията.” – думи на Иван Мандев.

Грамота за оригинален замисъл и креативност при изпълнение на многобройните авторски проекти, за ярко разпознаваем творчески отпечатък и отдадеността си към мисията, да предава уменията си към изкуството, на децата и младите хора в Добрич, на Лана Анцаридзе – ръководител на музикален и танцов театър “Дея”, хореограф и режисьор.

 

Грамота за това, че приказката за разказвачите на приказки продължава да се пише успешно и днес, предизвиквайки възторга на деца и възрастни, на Петър Петков – актьор, Директор на Държавен куклен театър “Добрич”

 

Грамота за успешна дългогодишна дейност в областта на образованието и граждански принос за социалното включване на ромите в образователната система, на Петър Петров – старши експерт при Регионално управление на образованието Добрич

 

Грамота за написаните и споделени текстове в сферата на приложната социална психология “Начин за обмяна на опит и съдействие на развитието”, на Йовка Атанасова – член на съюза на учените в България, клан Добрич

 

Грамота за изключителен принос в развитието на добруджанското краезнание, за краеведските изследвания “Жар за нестинари” и “Завод на село”, както и по повод неговата 80-годишнина, на Ненчо Попов – член на Дружество на краеведите “Отец Павел Атанасов”

 

Грамота за утвърждаване в модерен и значим образователен и научно-изследователски център, успешно интегриран в образователното и научно пространство, на Добруджански технологичен колеж Добрич

 

Грамота за изключителната работа по опазване традициите на литературата и писменото богатство, за създаване на атмосфера на емпатия и уважение, на Сдружение на писателите Добрич

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *