Водещи новини Здраве

Четири случая на африканска чума в област Добрич, стопани масово колят прасета

Четири случая на африканска чума свинете са регистрирани по диви прасета при редовен отстрел в специфично заграждение в местността Зеленка край с. Българево, Каварненско. Това съобщи на брифинг заместник-областният управител Красимир Николов.

В събота и неделя е проведен редовен отстрел на диво прасе в съоръжението, което е с площ 101 хектара. Пробите от отстреляните в събота три прасета са отрицателни. В неделя са отстреляни шест животни, като четири от прасетата са дали положителен резултат за африканска чума.

Съоръжението е собственост на Ловно стопанство Балчик. Заградено е с ограда и в момента се правят обходи, които да установят дали има пробив в оградата.

Този уикенд ще бъдат напълно унищожени всички останали диви прасета в съоръжението, които са около 60, заедно с хищниците – чакали и лисици. Труповете им ще бъдат загробени в специални трупни ями. Отстрелът ще бъде синхронизиран със съседните дружинки.

Определени са трите зони за сигурност. 20-километровата инфектирана зона обхваща каварненските села Българево, Топола, Свети Никола, Камен бряг, Хаджи Димитър, Поручик Чунчево и град Каварна. От община Шабла попадат селата Горун, Тюленово, Езерец, Крапец, Ваклино, Дуранкулак и град Шабла.

Буферната зона обхваща населени места на още 20-километра разстояние от общините Шабла и Каварна, а в последната – надзорна зона, попадат всички останали населени места от област Добрич.

От вчера стопаните в Шабленско и Каварненско масово колят домашните си прасета, съобщи Красимир Николов.  По думите му, общият брой на прасетата в двете общини е между 500 и 600.

Ловците са споделили за необичайно поведение на болните животни. В неделя едно от прасетата е имало външни признаци на заболяването – пяна по ноздрите. Другото необичайно в поведението им е било, че след стрелба обичайно дивите животни се разбягват, а когато ловците започнали да стрелят, прасетата се скупчили на едно място.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *