Култура

Пенсионирани учители празнуваха в Дома за стари хора в Добрич

В Дома за стари хора в Добрич днес също бе отбелязан Денят на народните будители. На особена почит бяха деветимата бивши учители, които ползват социалната услуга – Атанас Генчев, Георги Кънински, Константин Павлов, Михаил Христов, Магдалена Петкова, Петър Добрев, Йордан Нейчев, Лунка Иванова, Надежда Перпенлиева.

“Нашият народ е изстрадал и години наред е давал всичко, за да защити дома си, самосъзнанието, книжовността си”, сподели бившият преподавател в Института за начални учителки Георги Кънински. В експозето си той говори за българките-хайдутки, както и за силните жени, родили велики мъже. Сред тях е майката на Васил Левски Гина Кунчева, както и Иванка Стайкова Ботйова – майка на революционера Христо Ботев, под чието влияние той се е оформил. Тя е знаела над 500 народни песни, сподели бившият педагог. Той припомни и за учителката Анастасия Тошева, създала първото девическо училище в България.

Бяха прочетени поетични творби за героизма и всеотдайността на българката с посланието, че младите не трябва да забравят.

Бившите учители разказаха за отбелязването на Деня на народните будители в миналото, рецитираха свои стихове, посветени на просвещението и българския дух.

Гости на празника им бяха представители на Жени ГЕРБ, които поздравиха домуващите от името на народните представители Даниела Димитрова и Пламен Манушев и  подариха книги от български автори на бившите учители с благодарност, че през годините безрезервно са предавали своя опит и талант на децата на Добруджа.

Ден по-рано техни гости са били представители на състав за стари градски песни с ръководител Мария Паскалева.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *