Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Младежи от Тервел влизат в света на AI в Есенния семинар по предприемачество и високи технологии

Роботи, изкуствен интелект и виртуална реалност, са само част от хай тек новостите, които предстои да бъдат представени по време на XXIII-ия Есенен семинар на Фондация „Българска памет“ в Кранево, информираха от пресцентъра на организаторите - Фондация „Българска памет“.

На 30 октомври, в ден първи, виртуален водещ е открил XXIII-ото издание на форума, чиято основна тема през тази година е „Предприемачество и високи технологии“.

Есенният семинар се провежда за 11-и пореден път, като създателите на програмата му обещават да потопят близо 200-те участници от българската диаспора в света на виртуалната реалност, изкуствения интелект, хуманоидните роботи, 3D мапинг-а, нано сателитите и множество още иновативни технологии.

Сред младите хора - форумни участници от Македония, Албания, Молдова, Украйна и Сърбия, има и представители на България - младежи от община Тервел.  Лекторите, които ще изнесат презентации и беседи в рамките на следващите 5 семинарни дни, са водещи предприемачи, новатори, дигитални специалисти, творци и лидери в сферата на науките и роботиката.

По време на откриването на образователния форум присъстваха председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, кметът на гр. Варна г-н Иван Портних, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България г-н Огнян Златев, зам.-министърът на Българското европредседателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова и представителят на фондация „Ханс Зайдел“ за България Богдан Мирчев, съобщиха от организационния екип.

„Много съм горд, че вече 11 години, по два пъти в годината и за двадесет и трети пореден път, ние осъществаваме тези форми на реална европейска интеграция. Форматът е много успешен. Той дава възможност на децата да се докоснат до това, което зловредната пропаганда не може да компенсира, а именно – стремежа на младите хора към прогрес, развитие и реализация. Ние работим точно върху това и се стараем да ги научим да живеят в мир и разбирателство, изграждайки комуникационни мостове помежду си, като основа е „езикът свещен на нашите деди“ разбира се.“, е заявил д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“

XXIII-ият Есенен семинар на Фондация „Българска памет“ се осъществява в партньорство с Община Варна, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Ханс Зайдел“.

За Фондация „Българска памет“: Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.      
c