Водещи новини Каварна Крими

Баневи – собствениците на “Русалка”, арестувани в Париж, претърсват имотите им

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения, собственици на ваканционно селище “Русалка” край Каварна, са арестувани във Франция, съобщи БНР.

Арестът е осъществен на територията на Париж и е извършен въз основа на европейска заповед за арест на двамата, издирвани от българските власти.

Акцията е на парижката полиция.

Според БНТ на този етап информацията нито се потвърждава, нито се отрича от прокуратурата.

По-рано от Специализираната прокуратура съобщиха, че днес следователи от Отдел „Следствен“ на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и
страната – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321,ал.6, чл. 255, 253, 212 и 203 от Наказателния
кодекс. Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД.

Ваканционно селище “Русалка”, снимка “Капитал”

През април 1999 г. “Русалка” е приватизирана от фирмата на Банев “АКБ Форес”. Става въпрос обаче само за къщичките и съоръженията на известното дотогава като френско курортно селище. За земята години наред Баневи плащат наем на ловното стопанство в Балчик.
След приватизацията на държавното дружество  купувачът “Русалка тур”, собственост на фирми на бизнесмена Николай Банев, записва терен от близо 183 дка в землището на каварненското село Св. Никола, които попадат в курорта “Русалка”, като актив в счетоводния си баланс. На тази база през юни 2009 г. и е издаден нотариален акт. През юли земята е продадена от “Русалка тур” на софийското дружество “Паррус”, което също е собственост на Николай Банев.

По-късно Окръжният съд в Добрич осъди фирмата “Паррус” ЕООД да предаде на държавата терена. Магистратите не признаха за законен издаден нотариален акт от средата на 2009 г. за същия имот. Делото беше заведено от министерството на земеделието и храните.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *