Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Венета Ненкова от Добрич търси нов прочит на българската история сред архивите на Ватикана

Една мъдрост казва, че всички пътища водят до Рим. Ако желаете да откриете многовековната история на древния град, нейните тайни, малки и големи истории, пищните й площади и палати, в уникалното Ви пътуване назад във времето ваш водач ще бъде  Венета Ненкова. Родена и учила в Добрич Венета заминава за Италия едва 17-годишна. Днес тя е оторизиран екскурзовод за Рим и Ватикана, занимава се с научна и преводаческа дейност, разкрива величието на една уникална, но забравена цивилизация – тракийската. Освен това, добричлийката с интереси, обширни като любимото й Черно море, създаде и ръководи българското училище в Рим. Повече за уникалната българка във Вечния град разкрива интервюто, което тя даде за читателите на Про Нюз Добрич:
  • Г-жо Ненкова, бихте ли се представила за нашите читатели!
Не е лесно човек да говори за себе си, но все пак накратко: по образование съм културолог. Специализирала съм  Журналистика и  Арт Мениджмънт, а в Рим съм завършила театрална режисура. В Италия обаче съдбата ме отведе в  медийното пространство, където работих в българската секция на националното радио Rai International до неговото закриване, а след това и като сътрудник в Радио Ватикана. За известно време бях главен редактор на вестника на българите в Италия „България екскпрес”, който излиза до 2007. И, тъй като животът никога не е константа, паралелно с журналистиката започнах да се занимавам, почти нашега, с  екскурзоводска дейност, но не след дълго станах  лицензиран екскурзовод за Рим и Ватикана. През 2014 г,. заедно с други български родители, основахме Културна асоциация "Паралел 43", занимаваща се с администриране на  училище "Асен и Илия Пейкови" , което от тази година е най-голямото българско учебно заведение в Италия със седалище в Рим и още 4 филиала в Нетуно, Ладисполи, Салерно и Кастильоне дел Лаго.
  • Какво Ви отведе в Италия? Вие сте била едва на 17 години…
Всъщност в Италия ме отведе една от детските ми мечти: да уча оперно пеене. В далечната 1990 г. визовата система за преминаване на границите беше все още много сложна и така и не успях да се явя навреме на изпити в консерваторията „Санта Чечилия”. Бях доста разочарована, но сега - почти 30 години по-късно, си давам сметка, че просто това не е бил моят път. Все пак останах в Рим 2 години, където научих италиански език и, връщайки се в България, работих главно като преводач в италиански фабрики и фирми. Това ми помогна много да „отворя моята глава” и хоризонти. Преводаческата дейност ми даде огромни възможности да се потопя в сфери на работа, до които никога не бих могла дори да се докосна.
  • На какво Ви научи Вечният град?
Да живееш в Рим, означава да изкараш един отличен „университет на живота” във всеки един смисъл. Имах огромното щастие да се запозная с уникални личности, да имам превъзходни преподаватели (ментори), които не само остават следа, а издълбават една огромна бразда, която не може да бъде зачеркната.  В общуването  ми с италианците си давах сметка, че имам уникалния шанс да черпя с пълни шепи от хора с една много дълбока и богата душевност и морал. От всеки съм се опитвала да науча по нещо, да го направя свое. Помня, при първото ми пребиваване в Рим, останах седмица като замаяна, защото, въпреки предварителната ми подготовка, осъзнах, че не съм готова за този културен шок. Аз, момичето от едно провинциално българско градче, което изведнъж попада в града, където са живяли Микеланджело, Рафаело, Голдони, творили си Брамс, Вагнир, Лист, Марк Твен, Андерсен. Когато за първи път застанах на капитолийската тераса пред Римския форум, помня, че си зададох въпроса: Аз коя съм, от къде съм и от къде идвам? От тогава не съм престанала да си задавам въпроси и да търся техните отговори. [caption id="attachment_28328" align="alignleft" width="971"]С посланика Марин Райков на концерт, организиран от асоциация "Паралел 43", която администрира българското училище в Рим С посланика Марин Райков на концерт, организиран от асоциация "Паралел 43", която администрира българското училище в Рим[/caption]
  • Вие имате уникалната възможност да работите за Ватикана, дълги години сте сътрудник на радио Ватикана и сте единственият лицензиран екскурзовод за града-държава на български език. Какви врати отваря това за Вас?
Естествено, това е една огромна превилегия. Чувствам го като награда за всички усилия, които съм положила през годините. Това обаче носи и много отговорности пред себе си и другите. Чувствам се длъжна да давам пример.
  • Вие сериозно се интересувате и проучвате българската история. Какви са най-интересните Ви находки?
Ето, това е едно от най-важните неща, за които се радвам че съм тук. Винаги съм смятала, че времето, прекарано в Рим и Ватикана, не бива да бъде едно самоцелно пребиваване. Имам възможност като екскурзовод и журналист да посещавам всички музеи, библиотеки и по-специални места в Рим и Ватикана безвъзмездно. Мисля, че този шанс трябва да бъде използван в полза на другите. Тук открих много български, но преди всичко тракийски следи. Тракологията е все още млада наука и недостатъчно разработена, но тук - в Рим, съм уверена, че можем да попълним дупки в нашата история и култура. За по-интересните неща съм писала статии, за други – заедно с децата от нашето училище снимаме документални филмчета (https://www.youtube.com/channel/UCVHTCUN0tc6KKKANNQN3Txw  ) [caption id="attachment_28329" align="alignleft" width="823"]На откриването на училището в Салерно На откриването на училището в Салерно[/caption]
  • Имате ли достъп до архивите на Ватикана? Какви възможности за проучване на българската история дават те?
Има архиви и архиви: В секретните архиви на Ватикана се влиза само с изследователска цел, спазвайки определени процедури. Надявам се един ден да мога да уча и там... Има обаче други архиви, много по-лесно достъпни, които са не по-малко интересни. Например, архивите на папския вестник „Оселваторе романо”. Миналата година закупихме около 600 броя от архивите за 1876 и 1878 г., защото исках да разбера какво са писали тогавашните съвременници на събитията, отнасящи се до българската история и 140-годишнината от Освобождението на България. Заедно с родители от училището преведохме някои интересни моменти, които дават един наистина различен прочит на нашата история.
  • Струва ми се, че Италия, Вечният град, са Ви научили повече да цените историята на родината си, така ли е? Защо?
Да, това е повече от нормално. Всеки, който излиза навън, иска да се идентифицира със своята култура. Но, ако не познаваме собствената си история, как бихме могли да я представяме и защитаваме пред невежите, независимо от тяхния произход и култура. Българите имат ниско самочувствие пред света, защото са невежи относно собствения си корен и култура. Не познаваме нашата история. Тук в Рим, научих, че в основата на цялата европейска култура стои не само гръцката, но и тракийската култура. Това е една уникална, но забравена цивилизация. Крайно време е задължително в училище да се изучава редом с гръцката и тракийската митология и история. Благодарение на последните археологически откритияq все повече италиански учени казват, че Тракия, стигайки до подножието на Олимп, е „заразила” гърците със своите богове. Знаете ли, че музите, например, се раждат в тракийската митология и след това в гръцката? А, Орфей и Дионис нима са гръцки божества?... Интересно е, че в Рим откриваме, че някаи от нашите празненства, които смятаме за български, в действителност са с тракийски произход, като мартеницата и сурвакницата. Тук в Рим открихме и писмени доказателства за това.
  • Вие сте екскурзовод на български за Рим и Ватикана. Идват ли много туристи от България в Италия? Какво най-много ги интересува? Какво Вие задължително държите да им покажете, свързано с България?
Слава Богу, българите са наследили от траките онзи любознателен дух и желание да пътуват. Има доста туристи, но, естествено, всички те са от  различни категории: едни идват на шопинг, други - за по някоя снимка за фейсбук, но, има и немалко такива, които искат да видят и да разберат Рим... Аз обичам последните, защото с тях се осмисля моята работа. Показвам им българските следи в Рим, като гроба на Парчевич, паметника на капитан Петко, паметника на Вазов, къщата на Славейков и Добрович... В музеите уча туристите да разпознават божествата, които са участвали в Дионисиевия кортей.  Така се опитвам да ограмотя българите и да им дам мъничко „здравословно”самочувствие.
  • Какво свързва Вашата дъщеря с Родината Ви?
Морето... За нея България е онази щастлива райска земя, където сутрин баба ѝ прави питки и палачинки... Там са братовчедите, съседските приятелски деца, голямата фамилия, която толкова я обича...
  • Вие самата виждате ли своето бъдеще в България?
Да, аз и съпругът ми изградихме през нашия съвместен живот онзи спасителен остров, където сме готови да се приютим във всеки един момент, ако се развихри бурята на този несигурен и пълен с неочаквани повратности живот. Ако не сега, то със сигурност след десетина години съпругът ми ще стане български гражданин. Така ще сме увеличили броя на българското население с един в повече. [caption id="attachment_28330" align="alignleft" width="819"]Вчера в Рим се проведе празник "На България с обич!" посветен на Деня на будителите, 140 години Нова България, 40 години от филма "Пътят към София" и 40 години от артистичния дебют на Анна Мария Гюзелева (гост на събитието) Вчера в Рим се проведе празник "На България с обич!" посветен на Деня на будителите, 140 години Нова България, 40 години от филма "Пътят към София" и 40 години от артистичния дебют на Анна Мария Гюзелева (гост на събитието)[/caption]  
c