Водещи новини - дясно Общество

Името на хирурга в расо ще носи новият храм в Добрич

Започна благотворителна кампания за набиране на средства за изграждане на нов православен храм в квартал „Добротица“, съобщи председателят на църковното настоятелство енорийския свещеникотец Петър Димитров. Вече е разкрита дарителска сметка, а на няколко обществени места в Добрич са разположени и касички.

Проектът за храма е дело на арх. Петър Николов, който заедно с конструктора на сградата Пенчо Керванов работи благотворително за неговото изграждане на храма. Предвижда се божията обител да се разполага на площ от 258 кв. м., върху общински терен. Височината на сградата ще бъде 16 метра. Храмът ще носи името на Свети Лука Кримски, канонизиран през 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква. Идеята да изгради храм на негово име се заражда, когато при посещение в Украйна, добричкият свещеник се сдобива с мощи на Свети Лука Кримски. Дарената светиня в момента е изложена за поклонение в храм “СветаТроица” в Добрич.

„Преди една година започнахме да работим за нов православен храм в един от най-младите квартали на Добрич – „Добортица”, сподели отец Петър. Той срещнал разбирането на кмета Йордан Йорданов. За съграждането на храма своята благословия са дали Варненският и великопреславски митрополит Йоан, както и Светият синод.

Поставен е срок от две години за завършването на храма. 700 000 лева се очаква да са необходими, за изграждането на храма.

Отец Петър служи в село Преселенци, Генералтошевско. Надява се да служи в новия храм „Свети Лука Кримски”.

Разказва, че Свети Лука е нов светец. Той е бил кардиохирург. Преди всяка операция е слагал кръстно знамение с йод на мястото, където е трябвало да прави операцията и не е имал нито една операция с фатален край. Бил е гонен както от държавните, така и от църковните власти, тъй като на всеки човек, който е сложил расо, му е забранено да пролива кръв. „Но, въпреки всичко, по Божията милост, е успявал и двете дейности да ги води в едно – да бъде хирург и митрополит на Крим и Симферопол, където да обгрижва своето паство. Благодарение на неговия добродетелен живот, той просиява и като светец”, разказва отец Петър.

Докато е бил на посещение в Крим, на отец Петър са му били подарени мощи на светеца. Сега те се съхраняват временно в храм „Света Троица” в Добрич.

Отец Петър припомни, че преди време в Катедралния храм във Варна пристигна икона и свети мощи на Свети Лука, където хората могат да се поклонят. Всеки, пристъпвайки с вяра към тези свети мощи, се изцерява от каквато и болест да е налегнат, сподели отец Петър. Той обясни, че храмът в Добрич ще е първият, който ще носи името на светеца.

По времето на комунизма от ухо на ухо върви една мълва – за хирурга-архиепископ. Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва, прекръствал себе си, лекарите, сестрите или с йод помазвал мястото, където трябва да се реже и след това се хващал за скалпела. И неговите операции винаги били сполучливи: слепите проглеждали, обречените се съживявали.

На пожълтелите снимки от съветско време може да се види облечен в расо старец с дълга посивяла коса. На гърдите – с панагия. Този човек е бил хем епископ, хем съветски професор. Почти четиридесет години е прекарал във времето на руския комунистически режим. По неговите книги са учили поколения съветски хирурзи. Произнасял е проповеди и заедно с това е чел лекции, изнасял е доклади на научни конгреси.

Хората били поразени от вида на хирург в расо. Пропагандата трябвало да се бори срещу очевидното – вярата и науката са съвместими.

Дарения могат да се правят на банкова сметка:

IBAN: BG 94CREX 9260 1060 9179 01,

BIC: CREXBGSF

Токуда банк

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *