Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Експертизи ще определят дали ще се добива газ в Добруджа

За пореден път днес бе отложено делото по по жалба на компанията „Русгеоком-БГ” ЕАД срещу решението на екоинспекцията във Варна, с което бе отхвърлено намерението на компанията да добива газ в Добруджа.

На днешното открито съдебно заседание в Административен съд – Варна бяха приети представени до момента доказателства и бяха изслушани становищата на страните по исканата от жалбоподателя комплексна експертиза, съобщиха от съда.

Съдът определи десетдневен срок на страните за окончателно уточнение на задачите за експертизи, във връзка със засегнатите от ДОВОС компоненти на околната среда, поискани с жалбата, както и за представяне на предложения за вещи лица от съответната специалност.

На страните е даден срок за становище по представени допълнително доказателства.  В следващото съдебно заседание ще бъдат окончателно определени задачите за експертизи и вещите лица.

По време на заседанието през ноември се очаква да бъдат определени експертите по тройна съдебна техническа експертиза и да бъдат формулирани точните въпроси към тях. По време на заседанието през ноември се очаква да бъдат определени експертите по тройна съдебна техническа експертиза и да бъдат формулирани точните въпроси към тях. От инициативния комитет настояват за геолог и лекар, които да се произнесат. От „Русгеоком БГ" настояват да бъдат изготвени допълнителни съдебни експертизи, въз основа на които да продължат проучвателните сондажи, а после да получат и разрешение за добив. Делото е от голям обществен интерес тъй като става въпрос за инвестиционно намерение за добив на газ в района на Генерал Тошево. То е образувано по жалба на „Русгеоком БГ“ ЕАД против Решение по оценка за въздействието върху околната среда  на Директора на РИОСВ – Варна, с което не е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ. В референдум, проведен през миналата година 97 процента от местните хора се обявиха категорично против добива на газ с аргумента, че това ще замърси природата и ще унищожи поминъка им.

Следващото открито съдебно заседание е насрочено за 13 ноември 2018 г. от 11.30 ч.

Според инж. Иванка Казакова от Инициативния комитет, добре е повече граждани да присъстват в залата. Нейните опасения са, че същинската битка срещу намеренията на “Русгеоком БГ” тепърва започва. “Не може трима души да изговарят това, което може един народ да изговори”, коментра тя. И подчерта, че в случая не става въпрос за интересите на Генерал Тошево или Добруджа, а за цяла Северна България.  
c