Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Списание "Антимовски хан" представя най-интересното и "опасно" в поредно издание

На 15 октомври списание "Амтимовски хан" ще представи новият си брой, на среща в Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич. Началото е в 17.30 ч., а организаторите канят всички: " Заповядайте в Хана, уважаеми съграждани, за да се порадваме на гостите. А те са доста". В представянето е включено:
  • 130 г от рождението на Дора Габе – една великолепна статия на д-р Кремена Митева, свързана с ТАЙНИТЕ на поетесата – рождената дата, версиите за името и, наследниците, които живеят днес в Монреал, Канада – в текст, документи и снимки.
  • 70 години от рождението на Йордан Кръчмаров със спомени и стихове посветени на него - съвместна публикация със сп. „Знаци“. Само при нас читателят може да прочете „Етюд за кибритена клечица“ – камерна пиеса, непубликувана досега, от Кръчмаров.
  • 60-годишнината на разказвача Красимир Бачков - два разказа и статия за него.  В рубриката „Проза“ е и уважаваната Здравка Ефтимова.
  • В статията „СЛУЧАЯТ СВЕТЛОЗАР ИГОВ И ДРУГИ „НЕДОСТОВЕРНИ” СЛУЧАИ… “ Евелина Белчева е описала своите разхвърлени спомени, появили се след прочита на „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов“, анкета с Антония Велкова-Гайдаржиева, Велико Търново: Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, 2017./ОПАСНО ЧЕТИВО/
  • За ЕДИН ГОЛЯМ, НО НЕ МНОГО ИЗВЕСТЕН български художник – Петър Дачев, говорят д-р Кремена Митева и Магдалена Трифонова, и за книгата „Петър Дачев и Истанбул“ от проф. д-р Хюсеин Мевсим – литературен, историк, поет и преводач, преподаващ в Анкарския университет. В Дома на Йовков има и изложба на художника.
  • Поезия от ЛИЛИ КАЧОВА, КРАСИМИР ЙОРДАНОВ, СВЕТЛА ИЛИЕВА И ХИЛАЛ КАРАХАН, в превод на КАДРИЕ ДЖЕСУР.
  • Рубриката „Кукуряк“ - АЛЕКСАНДЪР БЕЛЧЕВ ще ви разсмее с действителни случки.
Събитието се реализира от Сдружение на писателите – Добрич, Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич.
c