Култура Образование

За суперсилите и бъдещето на Земята учиха 3 “г” в библиотеката на Добрич

„Най-големият урок в света” – така е бил озаглавен филмът, който 3 “г” клас са гледали в библиотека “Добра Габе”, информираха от просветното ведомство. Представянето от библиотечните специалисти на образователният филм е  част от глобалната инициатива „Най-големият урок в света“, и се е провел в рамките на проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град” в СУ „Димитър Талев”.

Малките еколози, с класен ръководител Красимира Хинева, са се включили в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“, гледайки едноименния филм, и са научили много за възможностите да помогнат да стане нашата планета по-справедлива, здрава и устойчива. Целта на инициативата е децата да се запознаят с новите 17 глобални цели за устойчиво развитие на Земята: изкореняване на крайната бедност, справяне с неравенствата, несправедливостта и климатичните промени.

След прожекцията на филма, разделени на няколко отбора, децата са участвали в играта „Един милиард гладуващи”, имаща за цел да им помогне да разберат колко хора по света страдат от нередовно и недостатъчно хранене. Учениците са се убедили нагледно в неправилното и неравномерно разпределение на хранителните ресурси – както в тази игра, така и в реалния свят, някои хора получават повече отколкото се нуждаят, други  –  достатъчно, а трети – въобще не получават това, от което имат нужда.

Библиотечен специалист, посредством демонстрация с две растения: едното – свежо и здраво, другото – повехнало, е подсказал асоциативно за нуждите на децата от храна, питейна вода и лекарства.

“Учениците научиха в поредното занимание по проекта най-важния глобален урок, който ще има решаваща роля за живота и бъдещето на Земята през следващите години – всеки от нас има суперсили, които трябва да впрегне, за да стане нашата Земя по-добро място за живот”, споделиха още специалистите от РБ “Дора Габе”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *