Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

На гурме вечеря край морето шеф Андре Токев очаква ценителите от Добрич

В ресторант Monty by Andre Tokev тази вечер самият шеф Андре Токев ще представи новото есенно шестстепенно меню на ресторанта, част от Astor Garden хотел в курорта „Св. св. Константин и Елена”, който работи само от няколко месеца. Присъстващите, сред които и много ценители на класната кухня от Добрич и областта, ще имат възможност да опитат първи от кулинарните съвършенства с есенен привкус, вдъхновени и сътворени от шеф Андре Токев. Концепцията на заведението е изцяло на топ готвача. Мястото съчетава авторска кухня с привкус от интернационалната и българска традиционна кухня. Симбиоза, която откриваме и в новото му меню, което шеф Андре Токев днес презентира. Менюто залага на продукти, които са актуални за сезонна. "В България през последните години домати, краставици и марули се ядат всеки сезон. Затова ние сме наблегнали на кореноплодни, на ядки, тиква, житни култури и т.н. Има и дивеч, патица, задушени храни, които са типични за есенно и зимно време", сподели шеф Токев. Довери, че дори чушките ги купува от буркан, защото в него през лятото са сложени хубави узрели чушки, а тези, които сега са в магазина, са пътували от някъде или са доставени от парник. "Продуктът е с най-хубав вкус, тогава, когато е сезонът му", счита Андре Токев. Той е използвал и характерни за сезона техники. Такава е туршията, която присъства в едно от ястията. "Голяма разлика в техниката на готвене няма, но през есента и зимата има повече готвени и задушени меса", добави той. Повече от 30 години той свързва отдадеността на професионалната кухня с интереса към историята на храната. Тази връзка между минало и настояще го кара да търси стари рецепти, за да им вдъхва нов живот. В търсене на корените на българската кухня, той отправя поглед към кулинарното наследство на Тракия. Така в Рибново открива как местните правят кускус на ръка, малко по едър от мароканския. Разказва и за традициите за приготвяне на триеница и провокира да пазим традициите на своите предци, да приготвяме и днес за семейството си традиционните български гозби, а, защо не да добавим и нещо свое към тях. Така, както той е направил с традиционната яхния, която е превърнал в „Конфитирано патешко бутче с рагу от кестени, бекон, наденица, моркови и апраджик туршия върху хлебна кнедла”, носещо вкусовете на Балканите, на Франция и нотка екзотика. С новото си меню той провокира със "Салата от тиква, ядки, сушени плодове, чипс от чесън, винегрет от мед и портокал, или пък със съчетанието от маринована риба и печено кафе в „Маринован паламуд върху червено цвекло и тарама-тирамису със салата от копър и див лук”. Менюто включва още „Целина стек върху намачкан сладък картоф, водорасли и овче сирене, гарниран с гъби и карфиол”, както и „Любимото рибно ястие на граф Д`Артоа  филе от сьомга и миди Сен Жак в бутер тесто върху сос от ракообразни,  гарнирани с кореноплодни”. В менюто има лека закача с известни рецепти, като десерта, който е от готвача на Наполеон. Има рецепти, които са от кралското семейство на Франция. Разбира се, леко са видоизменени. Например, във френския десерт е добавена българска тригуна, пълнена с Нутела, споделя Андре Токев. Така Еленското филе вече е в стил Амбасадор /Посланик/, сос от хрян, рагу от гъби, пюре от артишок, Херцогински картофи, карфиол, поръсен с пържен хлебен кръмбъл, червено цвекло”. Новото есенно-зимно меню на шеф Токев завършва с „Десерт от шеф готвача на Наполеон „Мари-Антоан Карем” мариновани есенни плодове с ликьор от млади орехчета, ванилов сладолед, сметана, пасиран компот от малини, декорирано с коктейлни череши и захаросани тригуни с Нутела”. Според топ готвача България трябва да възвърне античната си кулинария, обусловена от плодородието на земята и вековните си традиции.
c