Бизнес Водещи новини

“Недко Недков – Овчарово” с най-голям ръст на приходите сред животновъдите

“Недко Недков – Овчарово” е компанията в животновъдния сектор с най-голям ръст на приходите за 2017 г. – 53%, съобщава „Капитал”. Компанията разполага с около 7 хиляди  крави, като е едно от големите изключения на фона на силното присъствие на птицевъди и свиневъди в топ 30.

Когато мигриращи европейски племена се заселват в Холандия преди близо 2000 години, те искат да имат животни, които ще помогнат за оптимално използване на земята. Кръстосани са два вида крави, за да се получат ефективни животни, произвеждащи най-много мляко с ограничени хранителни ресурси. Резултатът е черно-бяла млечна крава, известен днес като холщайн. Породата е предпочетена от фермата на Недко Недков в с. Овчарово, Добрич.

Дружеството “Недко Недков – Овчарово” има ръст на приходите за изминалата 2017 г. 53%. Те нарастват от 21.4 млн. лв. на 32.8 млн. лв., като това я подрежда на 12-а позиция сред животновъдите. Това е и едно от големите изключения на фона на силното присъствие на птицевъди и свиневъди при големите.

Характерно за фермата на Недко Недков обаче, подобно на другите два подсектора, е интегрираният начин на работа. Освен на затворения цикъл се залага и на големите структури, технологиите и генетиката. Освен над 6 хил. животни фермата отглежда растителни култури, произвежда млечни продукти и развива собствена дистрибуторска мрежа.
Стопанството е разположено на 60 хил. декара земя, като произвежда около 25 хил. тона царевица, 15 хил. тона пшеница, 5 хил. тона слънчоглед и 5-6 хил. тона люцерна. “В първите години от съществуването на фирмата в село Овчарово цялата продукция е била предмет на търговия, но сега използваме над 90% от реколтата за нуждите на стопанството. Към настоящия момент се продава единствено част от слънчогледа, а всичко останало се усвоява от над 6000-те животни на фермата”, обясняват от компанията на сайта си. Част от млякото отива за продажба. Друга част обаче се преработва в мандрата на компанията, като се произвеждат сирене, кисело мляко, сметана и масло. Наличието на собствена мандра е добро решение, като така намалява зависимостта от движенията в цената на млякото. Фермата разполага и с инсталация за производство на електрическа енергия от биогаз. Част от органичния отпадък от хилядите животни отива за торене на насажденията, но по-голяма част от него остава неизползваема. Така се появяват два генератора с обща мощност 1.5 мегавата. Сред проектите на Недков са и изграждането на месопреработвателно предприятие и верига магазини.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *