Общество

Съдия от Финландия ще обсъди в Балчик практики при решаването на спорове

Съдия от Финландия ще обсъди с медиатори от Варненска и Добричка област добри практики в решаването на спорове, съобщават от пресцентъра на Окръжния съд в Добрич. Съдия Хенна Туканен от град Оулу, която е специализирана в медиацията и семейното право, идва по Програмата за специализиран обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение.

На 2 октомври, от 10.00 часа ще се проведе среща с медиатори от Варна и Добрич, с цел споделяне на добри практики. Домакините от Районен съд – Балчик ще представят резултатите от работата си по програма „Спогодби“, която се реализира от 2012г. насам и предоставя възможност на страните по съдебните дела да разрешат доброволно споровете си с помощта на медиатори.

Тема на разговорите на следващия ден ще бъде семейното право. Магистратите ще обменят информация за съществуващото в сферата на семейното право законодателството в двете страни и ще споделят опит от съдебната си практика.

По време на престоя си у нас съдия Хенна Туканен ще получи информация за българската съдебна система, ще има възможност да се запознае с организацията на работа в Районен съд-Балчик и да посети Окръжен и Административен съд – Добрич.

Това е второто участие на Районен съд – Балчик в програмите на Европейската мрежа за съдебно обучение. Само преди две седмици съдът беше домакин на съдии от Унгария, които гостуваха у нас в рамките на програмата за двустранен обмен на магистрати.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *