Водещи новини - дясно Общество

Предлагат Община Добрич да плати за потрошените от вандал паметници в турското гробище

Предложение да се подпомогне финансово от общинския бюджет възстановяването на потрошените от вандал надгробни плочи в мюсюлманското гробище в Добрич е внесъл кметът Йордан Йорданов. То ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет на 4 октомври.

Кметът посочва, че след обстоен анализ на щетите от вандалското посегателство, извършено на 6 септември, е установено, че общият брой на нарушените надгробни знаци е 30.

Психоболният Изет трошил паметниците в турското гробище в Добрич

Двадесет и два надгробни знака са само отлепени от бетонната основа, върху която са поставени и които могат да бъдат ремонтирани и да се възстанови техният първоначален вид. Осем са надгробните знаци, които са изцяло разрушени, поради което не е възможно да бъдат ремонтирани и възобновени,  необходимо е те да бъдат подменени.

Проучване и анализ сочи, че необходимите финансови средства по ремонтите и подмяната на елементите на надгробните знаци ще възлязат на обща стойност до 2500 лв.

Предложението е за ремонт на надгробен знак да се отпускат до 40 лв., а за подмяна на надгробен знак – до 200 лв. Нужните средства да бъдат отпуснати след подадено заявление от правоимащо лице и представена фактура за извършената услуга.

Освидетелстват обвинения в поругаването на турските гробове в Добрич

Сумата ще бъде осигурена от Резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Припомняме, че по информация от Апелативната прокуратура, по случая има повдигнато обвинение – срещу 33-годишния Изет, който е български гражданин от турски произход с мюсюлманско вероизповедание, който страда от психично заболяване. Той е привлечен като обвиняем за престъпление по член 164, ал. 2, във връзка с член 26, ал. 1 от НК. Според него, лице, което оскверни надгробни паметници може да получи присъда до три години лишаване от свобода и глоба от 3 до 10 хиляди лева.

По искане на Районната прокуратура съдът постанови 33-годишният мъж да бъде настанен за задължително психиатрично освидетелстване.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *