Водещи новини - дясно Общество

Евродепутати участваха в диалог с граждани в Добрич

Форум, Бъдеще на Кохезионната политика“ – „Добрич в Европа – какво следва?!“, се проведе в Добрич с участието на депутатите от Европейския парламент Емил Радев и Андрей Новаков.

Събитието бе организирано от Областния информационен център и е част от общата инициатива на мрежата от 28 информационни центрове в България, наречена „Бъдеще на Кохезионната политика на ЕС“.

Във видеопослание еврокомисарят Мария Габриел приветства присъстващите с видео послание. Тя подчерта, че политиката за сближаване е един от стълбовете на Европа. Важно е хората и институциите да участват активно в политиките на сближаване. Българският еврокомисар посочи, че предстои ЕК да отпусне над 500 млн. евро за развитие на изследователската дейност, над 100 хиляди души ще могат да повишат своята квалификация, а над 160 хиляди ще могат да се възползват от формите на учене през целия живот. Мария Габриел посочи, че новата кохезионна политика ще остане най-важния елемент на политиките на ЕС.

Участниците във форума бяха приветствани от заместник-областния управител Красимир Николов, който акцентира на важността на диалога за бъдещето на България като член на Европейския съюз в общоевропейското семейство.

Евродепутатът Емил Радев информира, че вече има реални крачки във връзка с предложението – неговото и на Андрей Новаков, във връзка с двойните, за което вече е одобрен бюджет от 1,260 млн. евро. Средствата ще се използват за анализи на хранителни продукти, включително и за водене на дела. Целта е да се повиши културата на потребителите, тъй като се оказва, че България е страната, която е подала най-малко сигнали във връзка с двойните стандарти. Емил Радев е убеден, че страната ни разполага с нужните лаборатории за такива изследвания.

Той съобщи, че е препоръчано на ЕК да промени законодателството по отношение на двойните стандарти. Сега глобите са от порядъка на 2,3 до 20 хиляди лева. Предложението е те да бъдат процент от годишния оборот, каза още евродепутатът.

Той коментира и въпросите на сигурността, като подчерта, че охраната на външната граница на ЕС е цел №1. Ние охраняваме най-тежката европейска граница – тази с Турция. Към момента България се справя най-добре с външната европейска граница, каза още Радев. Той коментира също, че огромна част от хората, които преминават нелегално границата, са икономически мигранти, но сред тях има и терористи. Границата с Черно море е една от най-добре охраняваните морски граници, добави още той.

Евродепутатът коментира и новата програма „Дигитална Европа”, по която ще бъде осигурен ресурс от 9,3 млрд. евро. От тях 2,7 млрд. евро ще бъдат за суперкомпютри, като се очаква първият суперкомпютър да бъде базиран в България. Останалите средства ще са за проекти във връзка с изкуствен интелект, киберсигурност и доверие, както и създаването на Европейски анализ за киберсигурност.

Евродепутатът Андрей Новаков подчерта в коментарите си, че България получава пет пъти повече средства от европейския бюджет спрямо средствата, които внася. „За България Европейският съюз няма алтернатива”, заяви той. И добави, че за следващите седем години в период 2021-2027 г. се очаква България да получи 10 млрд. евро, което е 8% повече спрямо това, което е получавала досега.

В отговор на въпроси от залата Новаков коментира, че има региони в България, които достигат 70-75% от средното ниво на богатство в ЕС, както и това, че БВП на страната сега е два пъти по-голям спрямо този през 2007 г., при влизането на страната ни в Евросъюза.

Регламентът на личните данни, пречките, които контролните органи създават за работата на малкия и среден бизнес, причините младите хора да напускат страната, облекчаване на реда за финансиране на проекти на неправителствени организации бяха само част от въпросите, които участниците във форума поставиха на евродепутатите.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *