Политика

Депутати от БСП с обиколка в област Добрич за обсъждане на проект “Визия за България”

Група депутати от парламентарната група на „БСП за България” проведоха срещи в общини от област Добрич, на които бе обсъден проектът „Визия за България”.

Каварна е прекрасен пример как „Визия за България“ може да бъде приложена на общинско ниво“. Това каза народният представител Жельо Бойчев от ПГ на „БСП за България“ на среща с гражданите на морския град. На въпрос от присъстващите за трудностите, които срещат земеделците от региона, Румен Георгиев припомни, че земеделието е един от основните приоритети във Визията, в който се залага на нов модел в аграрната политика и справедливо разпределение на евросредствата към малките и средни земеделски производители и кооперациите. В дискусията участие взеха народният представител Иван Ибришимов, секретарят на ИБ на БСП Вяра Емилова и кметът на Каварна Нина Ставрева.

„Имаме нужда от медицинска помощ, а нямаме достъп до такава“. С този проблем се обърнаха хората от Крушари към народните представители от ПГ на „БСП за България“- Явор Божанков и Цветан Топчиев. Те разказаха, че в селото няма нито лекар, нито аптека, ако се наложи – линейка стига до тях за един час, а през зимата дори и не стига. Местните поставиха и въпроса за сигурността. „30 полицая отговарят за 100 населени места и ние така и не сме ги виждали“, направи коментар жител на с. Крушари. Топчиев обясни, че сигурността в малките населени места е приоритетен въпрос във Визията.

По време на представянето на „Визия за България“ в Балчик, като основен проблем жителите на общината поставиха разрухата на родното образование чрез делегираните бюджети и промените в Закона за предучилищното и училищното образование.  Те подчертаха, че учителите са се превърнали в администратори и затова системата на администриране на учебния процес трябва да се опрости. Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова представи Визията на левицата в сферата на образованието.

Жители на община Шабла, сред които и представители от различни партии, дискутираха предложенията на БСП във „Визия за България“ с народните представители Васил Антонов и Кольо Милев. Промяна в Закона за туризма по отношение на регламентирането на местата и начина на къмпингуване поискаха жителите на общината. На срещата бе поставен и въпросът за изграждането на АЕЦ „Белене“, като жителите на Шабла се обявиха категорично за реализирането на проекта.

Във Визията да бъде заложено да се създаде държавен фонд за финансиране на общинската икономика предложиха жителите на община Тервел по време на срещата с народните представители Таско Ерменков, Даниел Йорданов, Цветан Топчиев и  Николай Пенев. „Държавата прехвърля все повече отговорности на общините, без да осигурява средства за тях и по този начин малките общини са на ръба на оцеляването затова децентрализацията е важен момент във „Визия за България“, каза народният представител Таско Ерменков.

„Спрете дискриминацията на селските общини“. За това призоваха жителите на Добричка община народните представители от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова, Николай Динков и Йордан Младенов. Присъстващите казаха, че има нужда от повече равнопоставеност на общините от селски тип с големите общини, така че и средства, разпределяни от МС, да достигат до общини като Добричка. Народните представители от левицата поеха ангажимент във Визията на левицата да намерят място тези предложения за подобряване на живота на хората от общините от селски тип.

Народни представители от левицата представиха „Визия за България“ и в Генерал Тошево. Депутатите отговориха и на редица въпроси на жителите – Валентина Найденова- за здравеопазването; за сигурността- Красимир Янков, за регионалното развитие- Николай Иванов и за културата, младежта и спорта-  Иван Ченчев.  Като основни проблеми на района присъстващите на срещата представиха  изключително лошото състояние на ВиК мрежата и пътищата. Те подчертаха, че както и в останалата част от страната, общината им е засегната от демографския срив и в селата остават само възрастни хора.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *