Туризъм

Туризмът в област Добрич с интерес към проекти за заетост на хора с увреждания

Туристическият бранш в Добричка област проявява интерес към проектите за обучение и заетост на безработни с трайни увреждания до 29 години и над тази възраст, които се реализират по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Това съобщи Жанета Белчева, която изпълнява длъжността директор на Бюрото по труда в Добрич.

Със средства по проектите ще бъдат поети възнагражденията, съгласно минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и осигурителните вноски на наетите лица, на които е осигурена заетост до 24 месеца. На работодателите, задържали служителите за 6 месеца след пълния срок на 24-месечна заетост, се предоставя допълнителен стимул за осигурена устойчива заетост в размер на 6 минимални работни заплати, установени за страната. Освен това проектите предоставят възможност за включване на лицата в професионални обучения и/или обучения за придобиване на ключови компетентности (чужд език и/или дигитална компетентност), съгласно заявените от работодателя потребности за конкретното свободно работно място.

Най-големият работодател в туризма в региона “Албена” АД, е заявил 73 свободни работни места за хора с трайни увреждания. В курорта са готови да наемат хора с над 50 на сто увреждания на позиции за готвач, помощник-готвач, камериерка, иконом, охранител.
Днес и утре в Бюрото по труда препитват 105 души, регистрирани с трайни увреждания. Независимо, че голяма част са с универсални заболявания, които не изискват приспособено работно място, трудно ще изпълним заявката на курорта, коментира Белчева.

Други работодатели в туризма и търговията от област Добрич също са подали заявки да наемат хора с увреждания по проектите.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *