Общество

Две общини в област Добрич нямат доброволни формирования

В две от общините от областта няма сформирани доброволни формирования. Независимо от проведените информационни кампании, липсват кандидати в общините Добрич и Добричка.  Това стана ясно на проведеното днес заседание на Съвета за намаляване риска от бедствия, свикано от областния управител Красимир Кирилов.

Според данните в регистъра на ГД ПБЗН, в цялата страна има 231 доброволни формирования с общо 3094 доброволци, с което се осигурява покритие на над 86 на сто от населението и територията на страната, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

В област Добрич има сформирани и регистрирани доброволни формирования в шест от осемте общини с общо 66 доброволци, което е 57 % запълване на структурите, на база максималния брой от 115 доброволци, които държавата финансира, каза инж. Георги Михов от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Той съобщи, че от 2019 г. ще влезе в сила още един стандарт, по който общините ще получават в бюджетите си средства за заплащане директно на доброволци, когато се използват уменията им.

По информация от представителите на общините, там, където има сформирани доброволни формирования, те нямат техника. Към момента на всички са осигурени лични предпазни средства и са преминали обучение.

На заседанието бе обсъдено и съставянето на работна група за изготвяне на Областен план за защита при бедствия.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *