Крими

Взломаджия от Добричко село предпочете български затвор пред немски

Окръжният съд в Добрич уважи молбата на осъден в Германия български гражданин да изтърпи наложеното му наказание от 9  месеца „лишаване от свобода“ в български затвор.

Магистратите отказаха да изпълнят европейска заповед за арест на 33-годишния М. Г. от село Карапелит, поради което той ще трябва  излежи у нас наложената му от германските съдебни власти присъда.

В Германия българският гражданин е бил осъден за взломна кражба и унищожаване на движими вещи. Той е бил признат за виновен в това, че на 7 януари 2015г. в град Офенбах на Майн е разбил входната врата на жилище и откраднал оттам документи, дрехи и обувки, както и различни спиртни напитки.Осен това той е нарязал кабелите на всички електрически уреди в дома.

Присъдата е от 27 юли 2016г., а две години по-късно осъденият българин е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Задържан е у нас на 12 септември.

Пред съда мъжът заяви, че не желае да бъде предаден на немските власти, а би искал да изтърпи наложеното му наказание на територията на България.

Съдът уважи молбата му, след като прецени, че в случая се иска предаване на български гражданин, трайно интегриран в българското общество, обвързан от множество неформални връзки – семейни и икономически, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реинтеграция, ако изтърпи на наказанието си у нас. Съдът взе предвид и обстоятелството, че присъдата в Германия е постановена за деяния, извършени преди повече от 3 години, като в този период мъжът е пребивавал на национална територия и няма данни да е извършвал противообществени прояви. Отдалечаването му след толкова време от близките би довело до излишна и непропорционална намеса на държавните власти в упражняването на правото на личен и семеен живот, посочва в аргументите си съдът.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *