Водещи новини - дясно Общество

Пощенска марка е посветена на Добрич – Град на българската бойна слава (снимки)

По повод обявяването на Добрич за Град на българската бойна слава „Български пощи“ ЕАД издадоха марка с персонализирана винетка и еднодневен плик. Те бяха представени при откриването днес, когато се отбелязва Денят на Добрич, на филателна изложба под наслов „Добруджа през вековете. Добрич – град на българската бойна слава!“

„Днес е двоен празник, защото за първи път в България Добрич и Тутракан са обявени за градове на българската бойна слава. Успехът, казват, имал много бащи. Аз се радвам, че Общински съвет, кмет, народни представители, всички си подадохме ръка в тази инициатива и, благодарение на усилията на много хора, в петък Парламентът единодушно ни гласува тази огромна чест. Доста време търсихме лого на нашия град. Какво по-добро лого от това „Добрич – град на българската бойна слава”, каза в приветствието си председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, под чиято егида се организира изложбата.

По думите му, това лого можем да присъства на всяка пощенска картичка, на всяка марка, на входа на града. “Търсихме нещо, което да идентифицира нашия град, да ни отличи от останалите. Мисля, че го намерихме”, подчерта той.

Филателното събитие представя и експозиция от пощенски марки под наслов “Добруджа през вековете. Добрич – град на бойната слава”. Пощенските марки са класифицирани в шест теми, посветени на различни исторически събития – „Добруджа 1940 г.”, „Българско Възраждане”, „Добруджанци, участвали в Първата и Втората световна война” „Добруджа – древна и млада”, „Изкуството по добруджанските земи” и други. Част от експонатите припомнят развитието на регионалните пощенски станции от 1940 година до наши дни.

Задължителните продукти на подобен тип изложби са: първодневна книжка “Добруджа през вековете. Добрич – град на бойната слава”, издадена от НЧ „Йордан Йовков 1870 г.”, включва първодневен плик, специално изработена марка-винетка, състояща се от две части – същинска пощенска марка с номинал 0.65 лв. и винетка, на която е изобразен паметник на незнайния войн.

Върху марката и плика е изобразен войнишки паметник, изграден през 1930 година по проект на известния скулптор Кирил Шиваров, съобщи ръководителят на Областната пощенска станция Светослав Гочев.

Според историците, мемориалът  е знаков – двуметровата фигура на войника е издигната между селата Бдинци и Вратарите, които са единствените добруджански села,  останали в пределите на България след румънската окупация.

На паметника са изписани имената на петдесет войници от селата, загинали в Балканските войни, в Първата и Втората световна война. Мемориалът носи специфично послание – двуметровата фигура на българския войник, който държи в едната си ръка пушка, а другата е сложил на челото си, е отправила взор към граничната бразда

Изработен е и еднодневен печат, на който също фигурира паметникът и е изписано Добрич – град на бойната слава, 25 септември 2018 година.

Организатори на изложбата са филателно дружество „Добруджа”, община Добрич , Областната пощенска станция и читалище „Йордан Йовков”.

На събитието присъстваха народните представители Даниела Димитрова и Йордан Йорданов, както и председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, общински съветници, филателисти от Добрич, Силистра и Търговище..

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *