Водещи новини - дясно Добрич

На тържествена сесия бе обявено решението за обявяване на Добрич за Град на Българската бойна слава

“С подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България през септември 1940 година настъпва Второто българско съединение. Месец септември остава завинаги в паметта на добричлии и добруджанци още преди 102 години с величавата Добричка епопея от 1916 г.”, заяви в словото си по време на тържествената сесия по повод Деня на Добрич председателят на Общинския съвет Иво Пенчев.

Той откри тържественото заседание на Общинския съвет, посветено на двете знакови събития – 78-годишнината от възвръщането на българска Южна Добруджа в границите на Отечеството и славните победи на българския боен дух и оръжие в Добричката епопея през 1916 г. Подчерта, че Добричката епопея, Тутраканската битка, освобождението на десетки села и градове от Южна Добруджа са белязани с хиляди жертви. „Днес повече от 50 селища в региона носят имената на воини, дали живота си за свободата на Добруджанския край”, припомни председателят на Общинския съвет.

В словото си Иво Пенчев припомни, че на 25 септември преди 78 години части на Трета българска армия навлизат в Добрич, посрещнати от ликуващото население на града. Само три дни след това цялото население отива да се поклони в Добричкото военно гробище, където почиват заедно един до друг войни от шест национални армии и 10 националности, участвали в Добричката епопея.

Подписването на договора от Крайова завинаги премахва една несправедливост по отношение на хората от Южна Добруджа и българската държава. Настъпило е второто българско Съединение, съкровен повод за празнуване”, подчерта в словото си Иво Пенчев и пожела „Честит празник, хора на Добрич! Честит празник добруджанци и българи!”

Иво Пенчев обяви решението, което на заседанието си на 21 септември единодушно взе Народното събрание – за обявяването на Добрич за град на Българската бойна слава. „Да ни е честито, да го носим с чест и достойнство в памет на всички наши предци, които отвоюваха с живота си бойната слава и безсмъртие!”, пожела председателят на Общинския съвет.

„В този толкова специален за нас ден ми се иска да говорим за себеуважението, защото 25 септември е датата, която ни дава поводи за това. Разлиствайки папката с уроците по историята ще открием, че 25 септември 1940 година е денят, в който българските войски влизат в Добрич след десетилетия робство, безвремие, години на мрак, на потъпкване на национална принадлежност, на отнемане на елементарни човешки права”, каза Йордан Йорданов.

“Народ, който не цени свободата, няма право да я притежава. Защото тя се отстоява всеки ден, всеки час със себеуважение, с позиция, с последователност. Проекция на себеуважение бе желанието ни Добрич официално да бъде обявен за Град на българската бойна слава. Добричката епопея нарежда нашия град до имената на Шипка, Сливница, Одрин, Тутракан – велики епопеи на българския боен дух и жертвоготовността за свободата на Отечеството. Това е първата сесия на Общинския съвет на Добрич като Град на българската бойна слава и Добрич, заедно с Тутракан, е първият град в България, който получи това название с единодушното решение на Народното събрание. Нека бъдем достойни за званието, с което Народното събрание удостои Добрич, и да пазим паметта за Добричката епопея от 1916 година”, заяви кметът Йордан Йорданов.

Официални гости на Добрич в празничния ден бяха народните представители от Добричкия изборен район Даниел Йорданов, Даниела Димитрова, Йордан Йорданов, Красимир Янков, Пламен Манушев, д-р Хасан Адемов, Красимир Кирилов – областен управител на област Добрич, Владимир Климанов – ген консул на Руската федерация във Варна, Нурай Иньонтепе – генерален консул на Република Турция, делегации от побратимените градове Залаегерсег /Унгария/, Измаил, Первомайск /Украйна/, Каварадрци /Македония/, Констанца /Румъния/.  На тържествената сесия присъстваха Почетните граждани на Добрич Хари Летау, Галина Дурмушлийска, арх. Венелин Жечев, Атанас Пеев, Петър Крумов, Райко Тонев, както и носителите на Почетния знак на Общината инж. Михаил Стоев и Веселин Бончев.

По време на тържествената сесия Арт-център „Палитра”, ПФС “Добруджа” и СУ “Св. Кл. Охридски” представиха музикално-танцовата миниатюра „България в щрихи”, с която се представиха България на международен фестивал в Китай.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *