Водещи новини - дясно Култура Тервел

Фестивал „Златна възраст“ събра в Тервел хористи от домове за стари хора

За четвърта  поредна година  град Тервел бе домакин на Фестивала „Златна възраст”, който обедини възрастните хора, ползващи дългосрочна социална услуга в Домовете за стари хора.

Темата тази година бе вдъхновена от поредицата събития, организирани в  Тервел по случай 1300 години от победата на Кан Тервел над  арабите край Константинопол.

Организаторите от екипа на Дома за стари хора ”Радост” от с. Полковник Савово, с помощта на презентация,  подготвена от Силвия Александрова и Георги Пейчев, показаха възхищението си от патриотичния дух на българите, привързаността им към родната земя, език и традиции.

Право на участие имаха групи при домове за стари хора, занимаващи се с изучаването на революционни песни, лирична поезия и драматизации, свързани с юбилейните годишнини: 1300 г. от победата на Кан Тервел над арабския халифат, 170 г. от рождението на Христо Ботев, 155г. от рождението на Алеко Константинов, 140г. от рождението на Пейо Яворов, 140г. от освобождението на България и 110г. от обявяване на Независимостта на България.

Във фестивала взеха  участие групи от ДСХ ”Радост”, с. Полковник Савово, които са и домакини на  фестивала, ДСХ „Д-р Ст. Смядовси” – гр. Шумен,  ДСХ – Добрич с хор”Лира”, ДСХОЛ – гр. Силистра с група”Надежда”, ДСХ „Света Петка” – с. Добрин с група „Ветеран”.

Всички участници бяха приветствани от председателя на Общинския съвет инж.Симеон Симеонов. Гости на събитието бяха зам.-кметът на Тервел Дияна Илиева, ученици от клуб „Млад журналист” с ръководители Р. Стратиева и С. Александрова, Георги Пейчев, Георги Лечев и Тодорка Кирова от Тервел, както и възрастните хора от Дневен център с.Средище, община Кайнарджа.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *