Добрич Култура

Безплатен спектакъл на балет “Арабеск” за Празника на Добрич

Балет „Арабеск“ представя една завладяваща програма,  специално подбрана за празника на  Добрич – 25 септември, от 19.30 ч. на сцената на драматичен театър „Йордан Йовков“.

Трупата ще представи пиеси, посветени на любовта и страстта, изпълнени с красота, хумор и малко тъга.  В програмата са включени едни от най-ярките нейни постановки. „Нестинарка“ на голямата Маргарита Арнаудова разкрива мистерията на българската душевност, закодирана в нашия фолклор. Култовата творба на Марин Големинов е създадена през 1940 г. От премиерата си през 1978 г. „Нестинарка“ шества по българските и световни сцени като емблема на Балет „Арабеск“. Сюжетът на спектакъла е изграден върху основата на стар народен обичай – игра върху огън в деня на празника св. Константин и Елена. На фона на този обичай се развива личната драма на главната героиня. Изтерзана от хорските клюки, неразбрана от любимия човек, отчаяна от самотата си, тя смята, че причината за нейното нещастие е отричането й от св.Константин. Обезумяла от мъка, тя танцува в огъня и изгаря в него. За големия успех на този спектакъл не само на българските сцени, но и зад граница, допринасят изключителните изпълнителски качества и индивидуалност на танцьорите от трупата.

„Двойственост“ на английската хореографкаЛизЛий е любимо заглавие в репертоара на трупата. Танцьорите на Балет “Арабеск” създават  един впечатляващ спектакъл, вдъхновен от огнената музика на тангата на Астор Пиацола и стиховете на Пабло Неруда.

„БЛА,БЛА…“ представя виртуозния танц на американския хореограф Морис Кози. Динамичен спектакъл разкриващ забавни характери, поставени в абсурдни ситуации на ръба на трагичното и комичното. Спектакълът е свеж и зареждащ благодарение на изпълнението на блестящите млади звезди на Балет „Арабеск“ – Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Стефан Вучов, Филип Миланов и експресивната и винаги изненадваща  Ангелина Гаврилова.

Спектакълът с вдъхновяващите изпълнения на Балет „Арабеск“ е подарък на Община Добрич за гражданите и гостите на града за Празника и е с вход свободен.

ПРОГРАМА

  1. “Нестинарка”

Музика – Марин Големинов

Хореография – Маргарита Арнаудова

Сценография и костюми – Мария Трендафилова

Участват:

Демна – Даниела Иванова

Найден – Стефан Вучов

Струна – Константина Ханджиева

Нестинарки- Андрея Андонова, Александра Савова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Петя Колева, Стефка Табакова, Таня Кацарова

Клюкарки –  Валери Миленков, Ервин Есен, Наско Николчов, Светлозар Тинев, Филип Миланов

 

  1. “Матернита”

Музика – А. Филетта

Хореография – Антония Докева

Участват – АнгелинаГаврилова, ЕлизабетЯкимова, ТаняКацарова

 

  1. “Двойственост”

Музика – Астор Пиацола

Хореография – Лиз Лий (UK)

Костюми – Цветанка Петкова Стойнова

 

  1. “Бла, Бла…”

Музика – Джони Транк и Джус ансамбъл

Хореография –  Морис Кози (САЩ)

Участват – Ангелина Гаврилова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева,  Наско Николчов, Стефан Вучов, Филип Миланов

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *