Култура

Р. Симеонов откри изложбата “Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916-1917”

Фтодокументалната изложба “Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916-1917”, беше открита в сградата на Военен клуб град Шумен.

По време на официалното събитие думи сподели авторът на изследователското изследване г-н Радослав Симеонов – главен експерт във отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” към Министерство на отбраната. Символични домакини на изложбата са Военен клуб – Шумен, ИА “Военни клубове и военно-почивно дело” и Регионален исторически музей – Добрич.

На 20-те  фотодокументални пана, представляващи основната част на експозицията, е проследен бойният победен път на българската армия по време на освобождението на Добруджа, 1916-1917 година. Включени са уникални снимки от частни колекции, фотоси на именити български военачалници, запазени карти и схеми, пресъздаващи батални сцени, някои от които са съхраняващи се в дигиталния архив на Виенската библиотека.

Какво сподели авторът на изложбата Радослав Симеонов: „В Румъния все още могат да бъдат намерени български военни паметници, въпреки че политиката на тогавашна кралска Румъния след Първата световна война е била целенасочено и умишлено да се унищожават българските военни гробища в Северна Добруджа под предлог , че се създават обединени гробищни паркове. Първата Световна война беше една забравена война. Тя беше война, за която цели поколения българи не знаеха нищо, война, по време на която българският войник сътвори чудеса от храброст, война, по време на която българите воюваха с небивал ентусиазъм и жертвоготовност, защото я възприемаха като продължение на войните за национално обединение. Малцина си дават сметка какво усилие е за българската армия през 1916 година, която е най- кървавата за нас, да воюват на два фронта, това не могат да си го позволят дори Велики сили.  Войната в Добруджа е всъщност втори фронт за българската армия“. Със съжаление сподели и факта, че са единици онези комуто е известен факта, че в боевете при Добрич за първи път в новата ни история се водят сражения между българи и руснаци. „Българският войник е бил изправен пред психологическата дилема дали ще воюва срещу освободителите или ще капитулира пред тях. Нашите предци доказват,  че любовта към Отечеството е повече от признанието към освободителите“, подчерта Радослав Симеонов. Той припомни и потулената в прахта история за десанта на румънски войски при Ряхово, Русенско: “Те навлизат в българска територия, създават предмостие и 15 румънски дружини са изгонени от 3 български опълченски полка. Това  са ветерани, мъже между 40 и 50-годишна възраст, които дават всичко от себе си, за да отблъснат румънците, тъй като щеше да се създаде много опасен прецедент“.

Като официални гости на събитието присъстваха представители на Факултет “Артилерия, ПВО и КИС” към НВУ “Васил Левски”, Военно Окръжие Шумен, военнослужещи от Шуменския гарнизон, запасното войнство и много граждани. Изложбата уважи и г-н. Ангел Джамбазки , български представител в Европарламента.

Фотодолументалните пана ще могат да бъдат разгледани до 8-ми октомври в сградата на Военен клуб град Шумен.

 

източник: Военен клуб – Шумен

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *