Водещи новини Общество Тервел

С концерт и огнено шоу завърши празникът в Тервел

С тържествен юбилеен концерт завърши честването в Тервел на 1300 години от победата на кан Тервел над арабите при Константинопол през 718 година. Той събра на площада в добруджанския град многобройна публика.

На него присъстваха народните представители Даниела Димитрова, вицеадмирал Пламен Манушев, Йордан Йорданов, Красимир Янков, д-р Хасан Адемов, областния управител Красимир Кирилов, контраадмирал Митко Петев – ръководител на Военно-морските сили на Република България, флотилен адмирал Георги Пенев, ръководители на проект “Красива България” арх. Василия Ботева и Лидия Маджарова, Весела Щерева от министерство на културата, Радослав Симеонов от Министерство на отбраната.

“Кан Тервел е държавникът, получил в дар от византийския император цялата област Загоре, която до ден днешен е изконна българска земя. Той е единственият владетел на чужда за империята държава, който е издигнат в кесар, титла, която е втората по важност в мощната византийска империя. Кан Тервел е и първият български владетел, сключил с Византия договор, с който империята се задължава да бъде ежегоден длъжник на хазната на България. Той е пълководецът, чиито войски ужасяват арабските нашественици, обсадили Константинопол. Така Европа е спасена и пред нея се отваря пътят за утвърждаване на ценности, които и днес я определят като люлка на християнската цивилизация”, каза в приветственото си слово заместник-кметът на Тервел Дияна Илиева.

Бяха прочетени поздравителни адреси от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Концертът продължи с изпълнения на Представителен духов оркестър на Военноморските сили на Република България, който представи разнообразна програма. На площада се изви хоро, а краят на концерта бе поставен с изпълнение на “О, Добруджански край”. Грандиозният финал на празника бе огнено шоу, което завърши с изписване на името Тервел с огън.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *