Водещи новини Общество Тервел

Над 700 развълнувани посетители посрещна обновеният музей в Тервел (снимки)

Над 700 посетители посрещна при откриването си днес обновеният общински музей в Тервел. Той бе открит от заместник-кмета на добруджанския град Дияна Илиева и народния представител Даниела Димитрова, която е и дарител за експозицията.

Дияна Илиева припомни, че музеят е ремонтиран с финансиране от четири източника, като два от проектите са от “Красива България”. Музеят има три етажа с експозиционни зали. Тя помоли гражданите да се отнесат с разбиране към уредниците, защото за тях днес бе първият им работен ден.

На първия етаж в музея са подредени зали “Археология” и “Временни експозиции”. На втория етаж е зала “Кан Тервел”, зала “Духовно наследство” и Галерията. На третия етаж са зала “Етнография”, “Местни занаяти” и зала “Памет българска”. Специално място е отделено и на отец Георги от с. Жегларци, когото познаващите го, още приживе, почитат като светец.

Холограмно изображение от коронясването на Тервел

Посетителите на музея днес бяха видимо развълнувани, а мнозина бяха и с просълзени очи, от срещата с историята на Тервел и региона.

Интерактивен видео килим

Безспорно, най-голям интерес предизвикаха восъчната фигура на кан Тервел, с която малки и големи се снимаха, както и холограмата от коронясването на кана за кесар. Децата можеха да играят на интерактивния килим и си тръгваха с восъчния печат на владетеля, за спомен.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *