Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Тодор Няголов: В България всяка година се консумира все по-малко хляб

От началото на август и през септември се наблюдава увеличение на цената на хляба в някои региони с от 5 до 15 стотинки в зависимост от вида на брашното. Най-голямо е поскъпването при тъмните хлябове, по-малко при белите и закуските. Това казва в интервю за „Монитор“ Тодор Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич. Производителят изтъква, че се увеличиха цената на тока и на природния газ, а цената на брашното е основен фактор. Той коментира, че засега брашната са качествени, а реколтата е добра въпреки валежите. „У нас с всяка изминала година се консумира все по-малко хляб, така че е необходимо и много по-малко брашно. Затова смятам, че реколтата е добра и количеството зърно е достатъчно за страната ни“, отчита той. Тенденцията е от години. Причината по думите му е, че хората или пазят диети, или предпочитат по-специални видове хляб. Тази година по думите му са произведени около 5 млн. т пшеница при консумация в страната около 1 млн. т. В началото на жътвата цената на тон хлебно брашно беше в порядъка на 610-630 лв., а към настоящия момент се търгува между 730-750 лв.  
c