Без категория Водещи новини - дясно Образование Общество

Откриха барелеф на Яворов на фасадата на гимназията по туризъм в Добрич

Евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител Йордан Йорданов и директорът на Професионалната гимназия по туризъм Нели Апостолова откриха барелеф на поета и революционер, патрон на училището, Пейо Крачолов Яворов.

В присъствието на председателя на Общинския съвет Иво Пенчев, на областния управител Красимир Кирилов, заместник-кмета арх. Боян Коларов, началника на РУО Жоро Тошков, бе официално открита плоча с бронзов релеф. Тя е монтирана на фасадата на гимназията.

Изготвянето на паметния знак е във връзка с 50-годишния юбилей на училището и по повод 140 г. от рождението на П. К. Яворов. Тя е дарение на училищното настоятелство  от Ангел Джамбазки и Йордан Йорданов.

Самата плоча и образът на поета са дело на Христо Илиев – скулптор, автор и изпълнител  на проекта.

От името на всички, свързани с гимназията по туризъм, Нели Апостолова изрази дълбока признателност за жеста и благодари на дарителите. Тя поднесе адмирации към таланта на скулптора и автор на проекта Христо Илиев.

„140 години след рождението на Яворов ние запълваме една празнина. И най-накрая и в нашият  град ще има място, където да отдаваме своята заслужена почит“, каза народният представител Йордан Йорданов благодари на младежката организация на ВМРО в Добрич, по чиято инициатива е поставен барелефът.

„Плочите, които слагаме, не са само плочи. Те напомнят откъде идваме, кои сме и защо сме такива. Те ни напомнят кои са били нашите възрожденци, нашите поети, хората, които са носили факела на просветата, на знанието, на българското национално чувство и самочувствие“, каза в приветствието си Ангел Джамбазки. Той призова учениците още веднъж да прочетат творбите на Яворов, за да си дадат сметка кой е Яворов и какъв е неговият принос за това днес ние да живеем в свободен български Добрич и да се наричаме българи. Той подчерта, че днес добричлии имат още един повод да са горди, тъй като Народното събрание с пълно единодушие гласува и провъзгласи град Добрич за град Герой на Българската бойна слава.

„Учете се много, бъдете прилежни, уважавайте преподавателите си, уважавате родителите си, бъдете добри българи, не забравяйте никога България! Да живее България!“ – с тези думи евродепутатът се обърна към учениците от гимназията.

 

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *