Крими

Осъдиха бивш областен управител на Добрич за престъпления по служба

Състав на Окръжен съд – Добрич постанови осъдителни присъди срещу трима подсъдими за престъпление по служба – Динчер Хаджиев, бивш областен управител на Добрич, Пламен Ганев – бивш директор на дирекция “Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа и Костадин Костадинов – бивш началник отдел „Създаване и поддържане на кадастър” в Службата по кадастър в Добрич, съобщиха от пресцентъра на съда.

Бившият областен управител получи условно наказание от 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 2500лева. Съдът определи същото наказание и за втория подсъдим по делото Пламен Г., а Костадин К. беше осъден на 9 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено с 3-годишен изпитателен срок.

Подсъдимите бяха признати за виновни в това, че в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, в периода от края на 2006г. до началото на 2008г., при условията на продължавано престъпление, са извършили неправомерни действия, свързани с продажбата на недвижими имоти, от което са настъпили значителни вредни имуществени последици за държавата и за Специализирана болница за рехабилитация “Тузлата”ЕООД в Балчик. Деянията били извършени умишлено с цел облага за купувачите, която се изразявала в разликата между платената за имотите цена и действителната им пазарна стойност.

От събраните в хода на производството доказателства съдът намери за установено, че бившият областен управител е превишил властта и правата си като подписал 6 договора за продажба на земя, която била част от капитала на специализираната болница за рехабилитация “Тузлата”, от което са настъпили значителни вредни последици за лечебното заведение на обща стойност 665743.44 лв., като случаят е особено тежък и престъплението е свързано с продажба на собственост на юридическо лице.    Неправомерните действия били осъществени в съучастие с Пламен Г., който като помагач съгласувал процедурата по изготвяне на договорите.

Приключва делото срещу бивш областен управител на Добрич

Двамата, заедно с третия подсъдим по делото, бяха признати за виновни и в това, че са нарушили служебните си задължения при продажбата на един имот в Добрич и един в Шабла, от което са настъпили значителни вреди за държавата в размер на 135102.48 лв. и престъплението е свързано с продажбата на държавна собственост. Подсъдимия Костадин К. е извършил длъжностно нарушение като подписал скици без да са налице основанията за това, които послужили за сключване на двата договора за продажби.

Динчер Х. беше признат за виновен за действията си при още една разпоредителна сделка, при която бил продаден държавен апартамент в Добрич, като вредите за държава в този случай са изчислени на 14900 лева.

При определяне на наказанията съдебният състав прие, че по отношение на тримата подсъдими е налице изключително смекчаващо вината обстоятелство, а именно продължилото почти 5 години досъдебно производство, както и факта, че те са изправени на съд за деяния, реализирани преди повече от 10 години.

Подсъдимите бяха осъдени да платят солидарно направените по делото разноски в размер на 4 237.42 лева.

Постановената присъда не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.

Съдебният състав обяви, че ще изготви мотивите по делото в 60-дневен срок.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *