Образование Общество

Поставят барелеф на Яворов на гимназията по туризъм в Добрич

Във връзка с 50-годишен юбилей и по повод 140 г. от рождението на П. К. Яворов, професионална гимназия по туризъм  ще открие тържествено на 21 септември 2018 г. /петък/ от 14.00 часа плоча с бронзов релеф на своя патрон. Тя е дарение на училищното настоятелство  от Ангел Джамбазки-евродепутат, Йордан Йорданов – народен представител от град Добрич.

Със задачата по изготвянето на паметния знак се зае Инициативен комитет в състав Ангел Джамбазки-евродепутат, Йордан Йорданов – народен представител, Нели Апостолова – директор на ПГТ „П.К.Яворов” град Добрич, Тихомир Маринов – общински съветник  Добрич и Николай Станев – родител, член на Училищното настоятелство към ПГТ „П.К.Яворов” град Добрич.  Самата плоча и образът на поета са дело на Христо Илиев – скулптор, автор и изпълнител  на проекта.

Тихомир Маринов – който в момента е общински съветник в ОбС Добрич, е бивш възпитаник на гимназията и идеята за поставянето на плочата с лице към пешеходната част на бул. „25-и септември” е негова. Това е и един достоен начин да отбележим и 140 години от рождението на забележителния поет и революционер Пейо Крачолов Яворов – патрон на нашата гимназия, сподели директорът на учебното заведение Нели Апостолова. Тя отправи покана към гражданите да присъстват на откриването на 21 септември, което ще се състои пред сградата на гимназията.

Припомняме, че по повод 24 май родителското настоятелство  осигури художествено осветление на фасадата в цветовете на българския трикольор.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *