Водещи новини Образование

Ново частно училище отвори врати в Добрич – „Мария Монтесори“

За първи път от 11 години в Добрич отвори врати ново училище – частно основно училище „Мария Монтесори“. В първата година от своето съществуване то посрещна ученици от 3 до 7 клас.

Днес новото учебно заведение бе официално открито, а гости на събитието бяха народният представител вицеадмирал Пламен Манушев, областният управител Красимир Кирилов и неговият заместник Красимир Николов, заместник-кметът на Добрич д-р Емилия Баева и началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков.

Учениците припомниха, че д-р Мария Монтесори е един от хората, определили хода на педагогическото мислене през 20 век. „Стотици училища по цял свят работят по педагогическата система на тази изключителна жена и учен, защото тя отговаря на детските интереси, потребности и таланти. За нея всяко дете е различно, оригинално и неповторимо“, споделиха те.

Д-р Емилия Баева пожела на учениците да бъдат смели, да бъдат здрави, да следват мечтите си. На техните преподаватели – да използват методите на Мария Монтесори, за да откриват все повече и повече таланти и умения.

Директорът на училището Валентин Генов сподели колко е удивително усещането да видиш осъществена една идея, започнала от една мъничка мисъл. „Понякога човек се пита дали си струват усилията, безсънните нощи. Но, когато седнем на разговор и Вие споделите жаждата си за промяна или радостта от това, че сте ни намерили, виждаме, че сме на прав път, че сме намерили пътя, който имаме да извървим и имаме шанса дори да начертаем нов път в българското образование“, каза той.

Добави, че екипът на училището е прегърнал идеите на Мария Монтесори с решението да създаде у децата умения за ред, за концентрация, за независимост. Да бъдат по-критични дори към собствената си работа, да се учат от собствените си грешки, да имат свободата да учат със собственото си темпо. „Ние сме безкрайно щастливи от това, че сме едно различно, едно уникално училище“, каза Валентин Генов. Той и двете му дъщери, които са в 5 „а“ клас в училището, изсвириха заедно валс, като символ на концепцията за тясна връзка между учители, родители и деца.

Екипът на новото училище бе поздравен от ЧГП „Райко Цончев“. Обласният управител Красимир Кирилов пожела „На добър час!“ и преряза лентата на новото учебно заведение.

Деца, родители и гости имаха възможност да посетят кабинетите на новото училище и да се запознаят с уникалната среда за образование, което ЧОУ „Мария Монтесори“ предлага.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *