Водещи новини Образование Общество

Деца и родители от Добрич дадоха пример как да пазим чиста природата

Засаждането на три дръвчета и почистване на района около своето училище беше приносът на учениците от 3 “г” клас от СУ “Димитър Талев” към Световният ден за почистване – 15 септември.

Красимира Хинева – класен ръководител на 3 “г”, заедно със своите ученици, техните родители и представителите на Регионална библиотека “Дора Габе”, засадиха млади растения в двора на училище “Димитър Талев” и почистиха боклука около него.

За всеобща радост, отпадъците около тяхното школо се оказаха нищожни – добър знак за периодичните грижи, които се полагат в посока опазване на околната училищна среда. Да засадиш дърво, да дадеш живот и да оставиш нещо след себе си – това е един от водещите принципи за класния ръководител на 3 “г” клас.

Ето какво сподели самата Красимира Хинева:

“Нашият клас е един от пилотните в града, които бяха избрани като иновативен клас, заради отзивчивостта на децата и техните родители.  Един от основните принципи, на които залагаме е показването, а не толкова ученето.  Учител съм от 30 години и с всички випуски, които сме работили заедно, съм опитвала да възпитавам в децата разбиране за практическата роля на наученото. С този съвместен проект с библиотеката опитваме да внушим в децата и родителите им отношение за един по-чист град, а защо не и за един по-чист свят.  С библиотека „Дора Габе” успяхме до момента да осъществим редица екологични инициативи – засаждахме билки, цветя, почиствахме различни градски райони , децата четат книжки с еко съдържание, работят постоянно с био продукти и създават свои истории и собствени творби с помощта на материали от природата.”

Ученици от Добрич засаждат дръвчета и чистят боклука около училището си

Галя Маринова – гл. библиотекар при Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич:

“Днешната инициатива е част от съвместен проект между Регионална библиотека „Дора Габе” и 3 „г” клас при СУ „Димитър Талев”.  Що касае днешната инициатива – ние от библиотеката заедно  с г-жа Красимира Хинева  – класен ръководител на  3 „г” клас, решихме да осъществим едно от начинанията –  „Засаждане на дърво”, точно за днешния ден – 15 септември.  От библиотеката подкрепяме идеята за мащабното почистване на България. Неминуемо, ние си даваме сметка, че за един ден не бихме могли да изчистим държавата, както и собственият си град, но ще се опитаме да възпитаме в децата отношение към чиста природна среда, но същото това отношение, целим да възпитаме и в техните родители.  Много се радвам, че в един такъв ден, когато засаждаме три дръвчета в двора на училището,  целейки децата да се грижат за тях, то разчитаме и на това, че те оставят нещо от себе си, което остава и след тях – във времето, когато няма да са вече ученици. Радостен е факта, че днес дойдоха и много родители, а идеята на проекта е точно такава. Когато децата идват с родителите си, те се чувстват много по-добре. Родителите разбират какво се опитваме да направим за техните деца, а това ги мотивира да участват в такива съвместни инициативи. Както по време и на други такива инициативи, с  огромно търпение опитваме да вменяваме на родителите – не обяснявай толкова на детето, а му показвай!”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *