Балчик Култура Регионални - начална

Истинските лица на творци представя в изложба в „Двореца” фотограф

Изложбата на фотографа Дамян Хадживанов „Маски? II” е подредена в зала “Учебен център по изкуства” на държавния културен институт „Двореца”.

Тя включва поредици от черно-бели портрети на седем творци, представящи красноречиви и „говорещи“ емоции.

Дамян Хаджииванов е ядрен физик по образование, занимава се с фотография от над 30 години, но професионално от 4-5 години.

Идеята да направи такъв тип изложба се породила от факта, че в съвременния свят на фотографията нещата започват да стават все по-фалшиви и все по-малко истински.

„Хората искат да си направят хубавото селфи, да изглеждат красиви. Понякога дори така се гримират или слагат такива филтри, че дори не приличат на себе си. За мен това не е естествено.Защото емоциите, които носи човешкото лице, са много по-красиви от всякакви гримове. Дори бръчките – те говорят толкова много за историята на един човек. Защо трябва да ги гримираме? Защо трябва да ги прикриваме? Добре е да сме естествени”, смята фотографът.

Според него, черно-бялото изразява душата. „Когато показваме нещата в черно-бяло оставяме нещо за въображението и по този начин, според мен, повече се акцентира върху художествената част на фотографията”, сподели той. Смята, че изразяваш по-добре душата и същността на хората, както и твоето отношение към тях, когато портретът е черно-бял.

Една от целите му е именно да покаже, че хората са по-красиви, когато са естествени. Емоциите, уловени от снимките, не са режисирани. Дамян Хаджииванов разказа, че по време на сесиите говори със своите герои, разговорите потичат във всякакви посоки.

„Когато разберат каква е концепцията на проекта, сами решават какво да разголят пред мен. Аз не съм им казвал: бъдете гневни, бъдете щастливи и т.н. Това са неща, които са се получили по време на фотосесиите”, споделя авторът.

Героите му са хора на изкуството. Една от целите му е да допринесе за колаборация на творците от различните видове изкуство. Снима хора на изкуството и се опитва да ги обединя по визуален начин.

В изложбата са представени 7 героя – актьорите Веселин Ранков, Албена Михова, Наталия Хаджииванова, Боян Фераджиев, Жана Рашева, както и медицинските клоуни Янита Кирова и Ина Лапатова.

Досега общо 15 представители от всички видове изкуства са се включили като доброволци.

Следващото трето издание на изложбата ще е в София.

Всяка изложба има благотворителен характер. Изложбата в рамките на „Виа Понтика” има за цел набиране на средства за закупуване на роял за културния център „Мелницата” в Балчик.

Директорът на ДКИ „КЦ „Двореца” Жени Михайлова подчерта, че фестивалът „Виа Понтика”, в рамките на който е изложбата, тази година е на много високо ниво. „Като тазгодишния фестивал Вия Понтика до момента не е имало – много квалитетен и на ниво, набляга се както на обучение, така и на други сфери от изкуството – визуални, музикални. В този фестивал виждаме един завършен цикъл от всички изкуства. Благодари за възможността туристите да се насладят на изкуство от високо ниво, представено, както от студенти, така и от артисти”, каза още Жени Михайлова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *