Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Освидетелстват обвинения в поругаването на турските гробове в Добрич

Районният съд в Добрич е уважил искането на районната прокуратура и е постановил 33-годишният Изет, който е обвинен в поругаването на 30 надгробни паметника в мюсюлманското гробище в града, да бъде настанен за задължително психиатрично освидетелстване, научи Про Нюз Добрич. Магистратите са преценили, че има достатъчно доказателства, че 33-годишният мъж е извършил престъплението.

Вандали оскверниха 30 паметника в мюсюлманската част на гробището в Добрич

Ако психиатричната експертиза покаже, че Изет е наказателно отговорен, започналото срещу него производство ще продължи. Той е привлечен като обвиняем за престъпление по член 164, ал. 2, във връзка с член 26, ал. 1 от НК. Според него, лице, което оскверни надгробни паметници може да получи присъда до три години лишаване от свобода и глоба от 3 до 10 хиляди лева.

Психоболният Изет трошил паметниците в турското гробище в Добрич

Ако пък бъде доказано, че мъжът не може да носи наказателна отговорност, делото срещу него ще бъде прекратено и ще бъде поискано да се вземат принудителни медицински мерки по реда на чл. 89 от НК т.е. принудително лечение. Както Про  Нюз Добрич вече съобщи, има данни, че мъжът е с параноидна шизофрени и многократно е настаняван в Центъра за психично здраве. Той е задържан за лечение там още на 7 септември по искане на майка му, тъй като е буйствал у дома си.  
c