Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изследваха три нови проби от Дуранкулак за чума по свинете, отрицателни са

Проби от три домашни прасета на собственик от село Дуранкулак са били изпратени за изследване в лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните. Резултатите са отрицателни, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на ОБДХ д-р Борислав Каменов. На 24 август кметът на шабленското село Дуранкулак Веселин Йорданов получил съобщение от жител на селото, че има намерение на следващия ден да заколи прасе, разказа самият той пред Про Нюз Добрич. Оказало се, че собственикът не е декларирал в кметството, че отглежда прасета, каквото беше изискването предвид опасността от заразата.

Чумата по свинете вече е опасно близо до област Добрич

Станало ясно, че трите му животните заболели и стопанинът ги заколил. Двете складирал във фризера, а трупа на третото животно изхвърлил край селото. Взети са проби от трите животни и  изпратени за изследване за Африканска чума по свинете и за Класическа чума. Още преди да станат ясни резултатите, ветеринарни специалисти коментирали, че симптомите на животните са отговаряли на отравяне с храна, а не на АЧС.

Афиканска чума при домашни свине откриха в съседна на Добрич област

Около 20 домашни прасета са били регистрирани в село Дуранкулак. Голяма част от тях вече са „усвоени”. Собствениците предпочитали превантивно да заколят животните и те да „изчакат” Коледните празници във фризера, вместо да рискуват да бъдат засегнати от заразата, обясни кметът. Според него, вероятността за поява на зараза в региона е сведена до минимум предвид взетите мерки за контрол на граничните пунктове, както и поради факта, че у нас прасетата се отглеждат основно в стопански дворове, а не пасищно. Засега ситуацията в областта е спокойно, заяви д-р Каменов. Припомняме, че още няколко проби от свине бяха изследвани за АЧС, но резултатите бяха отрицателни.  
c