Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

И ДПС с декларация за поруганите гробища, обвиняемият - от турски произход

Движението за права и свободи /ДПС/ осъди с декларация поругаването на 40-те мюсюлмански надгробни плочи в Добрич в нощта на 6-и септември. От трибуната на парламента депутатът от Добрич д-р Хасан Адемов прочете декларацията и определи случилото се като "пореден акт на властващия национализъм и ксенофобия". Призова  всички държавни органи и институции да осъдят вандалския акт и подобни на него прояви, а компетентните органи незабавно да предприемат всички необходими действия за разкриване на извършителите и за прилагане на закона в цялата му строгост. Той свърза случая и с Възродителния процес.

Психоболният Изет трошил паметниците в турското гробище в Добрич

Изявлението бе направено в Парламента днес, независимо, че още преди три дни от пресцентъра на Апелативна прокуратура обявиха, че по случая има повдигнато обвинение. А, медиите оповестиха, че то е срещу 33-годишния Изет, който е български гражданин от турски произход с мюсюлманско вероизповедание, който страда от психично заболяване. В началото на седмицата от Главното мюфтийство осъдиха вандалския акт и ислямофобията, и поискаха извършителите да бъдат задържани. По този повод от Апелативна прокуратура излязоха с изявление, че по случая е било образувано незабавно досъдебно производство под ръководството на Районната прокуратура в града. В хода на разследването е изяснено авторството на деянието. Извършителят е привлечен като обвиняем за престъпление по член 164, ал. 2, във връзка с член 26, ал. 1 от НК.

Освидетелстват обвинения в поругаването на турските гробове в Добрич

Както Про Нюз Добрич по-рано, днес съобщи, Районният съд в Добрич е уважил искането на районната прокуратура и е постановил 33-годишният Изет, който е обвинен в поругаването на надгробните паметници в мюсюлманското гробище в града, да бъде настанен за задължително психиатрично освидетелстване, след като са преценили, че има достатъчно доказателства по случая.          
c