Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Психоболният Изет трошил паметниците в турското гробище в Добрич

33-годишен български гражданин от турски произход с мюсюлманско вероизповедание е задържан за оскверняването на 30-те турски гроба в Добрич. Това съобщи за Про Нюз Добрич окръжният прокурор Пламен Николов. Извършителят е с диагноза параноидна шизофрения и е настанен в Центъра за психично здраве в Добрич, където многократно е бил настаняван. Както Про Нюз Добрич вече съобщи, около 30 паметника в мюсюлманската част на гробищния парк в Добрич бяха съборени, а някои от тях и разбити, вечерта на 6 септември. Още на следващия ден разследващите са имали яснота кой е извършителят. Стана ясно, че срещу 33-годишния Изет е имало сигнал в Районната прокуратура. Той е подаден на 4 септември от неговата майка за това, че е буйствал вкъщи. Жената поискала синът й да бъде настанен по принудителен ред в Психодиспансера. Прокуратурата  възложила проверка на полицията, която трябвало да установи дали мъжът има агресивно поведение и има основание да бъде настанен в лечебното заведение. На 7 септември било разпоредено той да бъде настанен принудително.

Вандали оскверниха 30 паметника в мюсюлманската част на гробището в Добрич

Междувременно станало ясно, че вандал се е вихрил в гробището. Освен това, срещу Изет имало сигнал и от ходжата, че е буйствал в местната джамия. При проведеното от полицията разследване са открити доказателства, които дали основание на Изет да бъде повдигнато обвинение. Установено е, че с крак е ритал надгробните плочи. За събарянето и разбиването им не е използвал инструменти. 33-годишният мъж е привлечен като обвиняем за престъпление по член 164, ал. 2, във връзка с член 26, ал. 1 от НК. Според него, лице, което оскверни надгробни паметници може да получи присъда до три години лишаване от свобода и глоба от 3 до 10 хиляди лева.

Главното мюфтийство настоява по-скоро да заловят вандалите от гробището в Добрич

Предстои прокуратурата да внесе искане да се промени основанието за настаняването на Изет в Центъра за психично здраве и то да е за психиатрично освидетелстване по принудителен ред. По случая е било образувано незабавно досъдебно производство под ръководството на Районната прокуратура в града.    
c