Водещи новини - дясно Култура

Фолклорни танци, музика, песни, обичаи и обредност „На мегдана в Албена“

Четвъртият международен фестивал на любителското фолклорното изкуство „Морско надиграване и надпяване – На мегдана в Албена“ ще започне днес, съобщиха от ваканционното селище.

Официалното откриване ще се състои от 18:30 часа с фолклорна програма на лятната сцена, на поляната до хотел „Добруджа“. Изключителна атракция ще бъде кукерската група при НЧ “Изгрев 1958“ с. Джинот, която е с дългогодишни традиции – създадена е преди повече от 50 г. Костюмите са автентични, изработени от сръчните ръце на местни майстори. Всяка вечер до 5 септември от 18:30 часа, гостите на Албена ще могат да се радват на богатата музикално – танцова програма на над 20-те групи. Ще могат да се потопят в магията на българския фолклор от различни области, да видят уникално ревю на български носии и костюми „Българска шевица“. Да чуят звука на Родопа планина с изпълненията на „Големите гайди“ и единадесет певици от Фолклорен състав „Надежда Хвойнева“ – Асеновград.

Чуждестранните участници Bi – Communal Music and Folk Dance Assoctation „ Cyprus” от Кипър и ФФ „Фаворити“ от Румъния, ще покажат особеностите на своя фолклор и какво ги прави уникални. Самостоятелни концерти ще изнесат фолклорните изпълнители: Любомир Петов, Здравко Мандаджиев и Ивелина Колева.

Популярният родопски певец Любомир Петов е роден в Асеновград. Закърмен от дете с родопската народна песен, той наследява дарбата на дядо си, който е бил прекрасен певец. Първото си високо отличие получава на Шестия републикански фестивал на художествената самодейност през 1984 година в София – златен медал и лауреат на фестивала. След като отбива военната си служба постъпва на работа като солист в Смесения народен хор към „Дом на транспортните работници“ в Пловдив с диригент Елена Симеонова. От 1994 година до днес е солист на ансамбъл “Капитан Петко войвода” към тракийско дружество “Родопи” – Асеновград с ръководител Стойчо Каранлъков. Реализира първите си професионални записи в Радио Пловдив през 1989 година, а в Златния фонд на БНР е записал около 65 песни. През 1997 година Любомир Петов осъществява и своята голяма мечта – издава първият си компактдиск с неповторими родопски народни песни със заглавие “Горице, тьовна усойко”. В същата година заедно с Румен Родопски и Валентин Манов създават първото мъжко родопско трио и реализират свой компактдиск. Любомир Петов е носител на много награди и отличия.

Здравко Мандаджиев е роден е в Кърджали. До седми клас учи в специализирана музикална паралелка с народно пеене в СОУ “Владимир Димитров – Майстора”, а след това в Средното музикално училище в с. Широка Лъка, специалност “Народно пеене”. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр.Пловдив, по специалността “Изпълнителско изкуство” с профил народно пеене. Изпълнява песни във всички стилове, с богат жанров репертоар.

Ивелина Колева е родена в Добрич. Закърмена е с народната песен. Като дете е била в „Център за работа с деца“, където изучава българския фолклор. След това завършва средното си образование в Добрич, в музикална паралелка, с профил народно пеене. Висшето ѝ образование не е музикално. Завършва магистратура „Социална администрация в публичния сектор“, като през периода на обучението си продължава да се занимава с музика. През годините е работила с няколко оркестъра, явявала се е по конкурси още от ученическите си години. Освен в България, изпълнителката е пяла няколко години в Швейцария . Първата й голяма самостоятелна изява е през 2009 година, на фестивала „Пирин Фолк“. През 2014 г. издава дебютния си албум „С мерак, любов и песен“, който съдържа 13 песни.

ПРОГРАМА

01.09.2018 г. /събота/

  • 18:00 ч. Откриване на фестивала и дефиле в комплекса
  • 19:30 ч. Международен фолклорен фестивал – „На Мегдана в Албена“- първа фестивална вечер, участие на танцови групи, ансамбли, вокални групи, читалища, певчески групи! Концерт на фолкорен изпълнител!

02.09.2018 г. /неделя/

  • 16:00 ч. Българска добруджанска автентична сватба
  • 19:00 ч. Международен фолклорен фестивал – “ На Мегдана в Албена“- втора фестивална вечер, участия на фолклорни ансамбли , гайдари, танцови школи, танцови клубове! Ревю на български носии!

03.09.2018 г. /понеделник/

  • 19:00 ч. Международен фолклорен фестивал – „На Мегдана в Албена „- трета фестивална вечер, участия на танцови клубове, вокални групи, танцови ансамбли, певчески групи,кукерски групи, индивидуални изпълнители!

04.09.2018 г. /вторник/

  • 19:00 ч. Международен фолклорен фестивал – „На Мегдана в Албена „- четвърта фестивална вечер, участия на групи с автентичен и изворен фолклор, танцови формации, читалища, фолклорни ансамбли! Концерт на фолкорен изпълнител!

05.09.2018 г. /сряда/

  • 19:30 ч. Официална вечер /банкет/, много танци и много изненади за всички участници във фестивала. Закриване на фестивала.
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *