Здраве

Яжте лютеница, за да сте здрави

Диетолози съветват да се върнем към блюдата на българина отпреди 100 години. Те настояват да се проучи и популяризира т.нар. Балканска диета, съобщи пред журналисти в курорта Албена доц. Светослав Ханджиев  – почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, който е родом от Добрич.

Учебник „Хранене и здраве” е разработен от екип от български и френски автори във връзка с проучване за глобализацията на храненето и болестите на обмяната от няколко европейски страни, включително и Мароко.

В тази книга се спираме на т.нар. Балканска диета, посочи доц. Ханджиев. Той припомни, че в края на 19-и век  Иля Мечников установява, че в планинските области на България има най-много столетници в Европа, като отдава това на консумацията на кисело мляко.

„Наши проучвания съвместно с проф. Чудомир Начев показаха, че храненето на българина в края на 19-и век и през първата половина на 20-и век е много близко до така наречената Средиземноморска диета. Тя е най-подходяща, за да се предпазим от сърдечносъдови заболявания. Тези традиции в храненето са колкото български, толкова и румънски, и сръбски, и турски, и гръцки. Един от символите на правилното хранене в балканските страни, и особено у нас, е киселото мляко, а също и различните сирена”, коментира доц. Ханджиев.

По думите му, навсякъде се оценява изключително много значението на хранителните традиции, като нашите са много близки до Средиземноморската диета и имат много положителни качества. Ние искаме това да се въведе в семействата, в ресторантите. Защото не бива да се забравя значението на киселото мляко, на нашите зеленчуци и плодове, на нашата лютеница, която е антиоксидантна бомба, коментира диетологът.  Според него, българите трябва да увеличат консумацията на риба, която да присъства на трапезата им веднъж или два пъти седмично.

Искаме да се популяризира Балканската диета и да се засилят проучванията, заяви доц. Ханджиев. В цял свят има проучвания на ефекта на зехтина, а нашето слънчогледово масло не е проучено. Трябват по-задълбочени проучвания, както и популяризиране, добави той.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *