Водещи новини - дясно Здраве

България е на челно място в Европа по детско затлъстяване

Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5 годишна възраст 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпространение на затлъстяването 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.

Това съобщават организаторите на „Училището за здраве – за деца, родители и учители“, което ще се проведе в курорта Албена от 1 до 6 септември. За 6 дни по време на училището, родители с децата си и учители ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. Събитието се провежда под патронажа министъра на здравеопазването на Кирил Ананиев и е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и комплекс Албена.

Според същото проучване, се наблюдават негативни тенденции в храненето на децата в България, сред които увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.

Училище за здраве за деца, родители и учители в Албена

Отчита се, че България е на едно от челните место, като 24 на сто от населението страда от затлъстяване, а 58 % от българите са с наднормено тегло. Изпреварват ни Мексико, където затлъстели са 71 %, САЩ – 68%, Испания – 62% и Германия – 60%.

След българите се нареждат бразилците, при които с наднормено тегло са 51 % от населението, а затлъстели са 17 на сто.

Според данни на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага, България е на пето място в Европа по честота и тежест на детското залтъстяване, което налага особено акцентиране на превантивните мерки в детската възраст, като основа на профилактиката както на затлъстяването, така и на захарния диабет тип 2 и сърдечно-съдовите заболявания.

Доказан факт е, че спазването на определени норми по отношение на храненето и двигателната активност от най-ранна детска възраст е гаранция за постигането на по-добър здравен статус и повишаване качеството и продължителността на живота на населението, посочват още организаторите на „Училището за здраве”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *